انواع منو در طراحی سایت مزایا و معایب

توسط مجید احدی
انواع منو و کاربردهای آن در طراحی سایت
انتخاب منو مناسب حین طراحی سایت یکی از نکات و استانداردهای طراحی سایت است، اگر بازدیدکنندگان پس از ورود به سایت برای رفتن به صفحات دیگر دچار سردرگمی شوند به زودی سایت شما را ترک می کنند و یا بعدها دیگر به سایت سر نمی زنند.نوار منوها انواع مختلفی دارند:
نوار افقی بالای صفحه، نوار عمودی، نوار شناور، نوار کرکره ای و بصورت پاورقی که بیشتر این حالت در فوتر قرار می گیرد.
منوهای افقی
نوار منوهای افقی بطور بسیار گسترده ای استفاده می شوند و محل قرار گیری آنها عموما در بالاو هدر سایت و نزدیک به آرم سایت در تمامی صفحات قرار می گیرند. منوهای نوار افقی می توانند بصورت متنی، دکمه شکل یا بصورت دکمه های برجسته طراحی شوند.
این مدل منوها انتخاب ساده و مناسبی برای سایت های ساده که نمی خواهند شلوغ باشند، می باشد.برای افزایش لینک ها این سیستم می تواند با منوها کشویی طراحی شود.
کاربرد:این نوع منو برای سایت های آموزش آنلاین، فروشگاههای اینترنتی با محصولات مشخص و بطور کلی کسب و کارهایی با خدمات محدود یا سایت هایی که می خواهند صفحات سایت خود را خلوت نگاه دارند مناسب است.
معایب:همانطور که گفتیم، این نوع منوها برای سایتهایی که ساده و خلوتند مناسب است، به این معنی که برای سایت هایی که منوهای زیادی نیاز دارند، مناسب نیست مانند سایتی که در تصویر زیر قرار دارد.
منوهای عمودی
هنگامی که زبانه های منو از بالا به پایین در پایین یکدیگر قرار می گیرند منوعمودی می شود که مشخصه آن معمولا سه خط موازی یا علامتی این چنین در گوشه بالا سمت راست صفحه قرار دارد که با انتخاب (کلیک روی آن) آن منوعمودی باز می شود.منوهای عمودی می توانند شامل لینک های متنی (که می تواند با یا بدون آیکون باشد) باشند.اینگونه منوهای بیشتر برای سایت های شلوغی که لینک های زیادی دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
بهتر است برای جلوگیری از شلوغ شدن صفحه، منوها را بصورت مرتب دسته بندی کنید که کاربر به راحتی بتواند مطلب مورد نظر خود را بیابد.مانند آنچه در تصویر زیر می بینید:
گاهی سیستم منوهای عمودی، لیستی طولانی از لینک های عمودی می شوند.
کاربرد: این نوع منو برای سایت هایی با زمینه کاری مثل رستوران، سایت های مد و سایت های از این دسته می باشد.اما دقت داشته باشید برای تعداد لینکها محدودیت داشته باشید چراکه وجود تعداد بیش از حد و زیاد لینک ها باعث سنگین شدن سایت می شود.
منوی کشویی بالا به پایین
این گونه منوها به چندین زیر مجموعه دسته بندی می شوند و با قرار گرفتن موس روی هر دسته، زیر منوهای به ترتیب و بصورت از بالا به پایین استفاده می شوند. اینگونه ساختار منوها بیشتر در منوهای افقی کاربرد دارد. با استفاده از این منو می توان محصولات یا خدماتی که دارای چندین زیر مجموعه هستند را نمایش داد.
کاربرد:این نوع منو برای منوهای افقی بیشتر استفاده می شود.گزینه ای مناسب برای سایت های با محصول زیاد و شلوغ است که در عین امکان اضافه کردن محصولات زیر مجموعه، باعث افزایش دسترسی بهتر به صفحات داخلی سایت شود.همچنین به بازدیدکنندگان کمک می کند منوهای و دسته بندی ها را به راحتی و بهتر مشاهده کنند.
معایب:برخی اوقات تا زمانیکه موس روی دسته بندی قرار نگیرد بازدید کننده متوجه نشود منوها دارای دسته بندی اند.مانند تصویر زیر
منوهای Fly-out (آکاردئونی)
منوهای آکاردئونی که زیرمنوها بصورت عمودی و در کنار منوی اصلی باز می شوند.مانند آنچه در تصویر زیر مشاهده می کنید.
مانند منوهای کشویی این سیستم به سایت نظم می بخشد.
دونوع از منوهای آکاردئونی:
منوهای شناور: زمانیکه می خواهید لیستی با پنجره های کوتاهی داشته باشید
منوهای درختی: زمانیکه می خواهید به منو لینک ها ظاهری مرتب و حرفه ای ببخشید.
کاربرد: این منو در این است که بازدید کننده را به سرعت به سمت هدف و مقصدی که دارد هدایت می کند تصویر زیر که نمونه منو مایکروسافت است بهترین نمونه از این منو ها است.
معایب:مانند منو قبلی ممکن است باعث شود بازدید کننده متوجه نشود منو اصلی دارای زیر منو است.
منو موجود در فوتر
این نوع منو که در فوتر سایت قرار میگیرد، زمانی کاربرد دارد که لینکها و مطالب زیادی در سایت باشد که قسمت هدر جایی برای لینک های بیشتر نداشته باشد یا زمانیکه طول صفحه سایت به قدری بلند است که کاربر وقت اسکرول صفحه به سمت بالا و دسترسی به منوهای موجود در هدر را ندارد.
معایب این نوع منو: نمی توان برای منو سایت ها فقط از منو پایین بعنوان منو اصلی سایت استفاده کرد چراکه هیچ کس مایل نیست برای دسترسی به صفحات دیگر صفحه را به سمت پایین اسکرول کند.
منوها کشویی و یا بالا- پایین به طور واضحی جایگاه خود را در طراحی سایت ها حفظ کرده اند. در هر صورت، کمبود وجود ویجت های تعاملی در دسترس طراحان سایت باعث شده است تا آن ها به استفاده بیش از حد و عدم به کارگیری متناسب از منو های کشویی در طراحی وب سایت ها روی بیاورند. این امر به تنهایی می تواند مشکلات کاربردی زیادی را به وجود آورد. طراحان در به کارگیری این منوها در طراحی سایت اهداف بسیاری دارند:
- منوهای جستجویابی: که کاربر را به مکان جدیدی در طراحی سایت هدایت می کند.
- منوها دستوری: که بر اساس گزینه ای که کاربر انتخاب می کند، عملکردی در وب سایت روی می دهد.
- منوهای مخصوص فرم: که به کاربر اجازه می دهد تا جواب متناسبی را برای هر فیلد فرم انتخاب کند.
منوهای دستوری باید به نظر بسیار متفاوت برسند و تنها باید در نوار منو استاندارد وجود داشته باشند. در حالی که این نوار منو استاندارد در MAC و WINDOWS بسیار متفاوت هستند، اما در هر صورت این منو ها در هر دو سیستم عامل از سایر منوهای موجود متفاوت و مجزا نمایان شدند. در حقیقت، تمام این حرف ها به یک نتیجه ختم می شود: از منوهای کشویی برای اینکه کاربر فرمان هایی را در وب سایت و یا هر رابط کاربری دیگری انجام دهد، استفاده نکنید.
چشم اندازی برای ایجاد تغییرات
در طراحی سایت می توانیم مجموعه ویجت های تعاملی استاندارد بسیاری را به کار بگیریم. در طراحی سایت ها همه چیز می تواند وجود داشته باشد، حجم وسیعی از کلمات، انواع عکس العمل ها به فعالیت کاربران، رنگ و فونت و غیره. اما به یاد داشته باشید که هرچه کاربران در طراحی سایت خود موارد بیشتری قرار دهند، کاربران به درک کمتری از وب سایت و محتوای آن می رسند.
میزان تغییرات در مرورگرها بسیار کند می باشد. به طور مثال زمانی که در زمینه طراحی لغات به پیشرفت هایی می رسیم، دو سال و یا حتی بیشتر طول می کشد تا این موارد را در مرورگرها مشاهده کنیم، زیرا مرورگرها به کندی ارتقاء می یابند.
در این صورت اگر ما نیز در طراحی سایت خود از ویجت های گرافیکی مانند منوها کشویی بیش از حد استفاده کنیم، وضع بدتر خواهد شد.
طراحی هایی که باید از آن اجتناب شود
منوهای کشویی دارای مزیت های منحصر به فرد خود نیز می باشند. ابتدا، آن ها فضای کمتری از صفحه نمایش و یا طراحی سایت را مشغول می کنند. این منوها باعث می شوند تا کاربران با حجم وسیعی از داده ها رو به رو نشوند. این منوها تنها انتخاب های محدودی را در اختیار کاربران سایت می گذارند که با انتخاب هر یک به داده های مربوطه در وب سایت هدایت می شوند.
از جایی که این منوها جزو ویجت های استاندارد می باشند، کاربران با استفاده از آن آشنایی دارند و می دانند که باید چگونه با آن تعامل برقرار کنند.
علی رغم این مزیت ها، اگر طراحان سایت در استفاده از این منوها زیاده روی کنند، مشکلات کاربردی بودن طراحی وب سایت پیش می آید. در این جا مواردی را بیان می کنیم که طراحان باید در این موقعیت ها از منوهای کشویی در طراحی سایت خود خودداری کنند:
- منوهای تعاملی: جایی که گزینه های موجود در منو زمانی که کاربر مواردی را انتخاب می کند، تغییر می یابد. زمانی که این گزینه ها مدام در حال حرکت و تغییر باشند، کاربران را دچار ابهام و سردرگمی می سازند. در بیشتر مواقع کاربران در مواجه با این منوها نمی توانند گزینه مورد نظر خود را انتخاب کنند.
- منو های بسیار طولانی. در این گونه منوها نیاز به اسکرول احساس می شود که این امر باعث می شود تا کاربران در یک نگاه نتوانند تمام گزینه های موجود در منو را مشاهده کنند و به تصمیم گیری بپردازند.
- منویی از عبارت های مخفف شده و اختصاری. ممکن است کاربران با این عبارت های اختصاری آشنایی نداشته باشند و به خوبی نتوانند گزینه های مورد نظر خود را بیابند و از این رو از دسترسی به محتوا های ارزشمند وب سایت باز می مانند.
- قرار گیری منو در مکان هایی که با الگوها ذهنی کاربران وب سایت هم خوانی ندارد. به طور مثال زمانی که در یک فرم وب سایت کاربر باید تاریخ تولد خود را وارد کند، شروع به تایپ می کند و متوجه وجود منو کشویی برای انتخاب سال تولد خود نمی شود.
تاثیر غلطک اسکرول در منوهای کشویی
این روزها هر کاربری تجربه استفاده از ماوس ها که دارای یک غلطکی برای اسکرول می باشد را تجربه کرده اند. زمانی که شما موردی را در منوهای کشویی انتخاب می کنید، سپس از غلطک ماوس برای حرکت دادن صفحه استفاده می کنید، ممکن است به صورت اشتباهی در منو شروع به حرکت کنید. گاهی اوقات کاربران حتی متوجه این اشتباه خود نمی شوند و تعجب می کنند که چرا صفحه وب سایت حرکت نمی کند.
کاربران زیادی هستند که از وجود این عامل در طراحی وب سایت ها شکایت دارند. شما باید مطابق با الگوهای ذهنی کاربران سایت خود پیش روید. تجربه کاربری که در اثر غافلگیر کردن کاربران توسط این منوهای کشویی در طراحی سایت ها به وجود می آید، بسیار نامتناسب است. زیرا کاربران گمان می کنند که این وب سایت است که در پاسخ گویی به فرمان آن ها عاجز است و از این رو تصمیم می گیرند تا از وب سایت خارج گردند.
کاربران وب سایت، منوها و گزینه های جهت یابی و جستجوهایی را می خواهند که برای استفاده آسان هستند و به راحتی درک می شوند و دارای گزینه های بسیار زیادی نمی باشد. منوهای جهت یابی و جستجو وب سایت ها باید بتوانند جوابگوی نیاز کاربران سایت خود باشند و باید آن ها را به درک متناسبی از محتوای موجود در وب سایت ها برسانند. از این رو به نظرتان خوب نیست تا با این منوهای کشویی به صورت افراطی در طراحی سایت ها خداحافظی کنیم؟
مطالب پیشنهادی

روش هایی جهت حفظ رتبه در موتورهای جستجو
25 مهر 1396