البـرز، فردیس، شهرک وحدت،
بلوار یخ، خیابان سوم غربی، پلاک ۸۰، طبقه ۱
۳۶۶۶۸۳۲۸ ۰۲۶
۵۶۶۶۸۳۲۸ ۰۹۳
info@web-city.ir
support@web-city.ir

بررسی و مقایسه وردپرس با جوملا

بررسی و مقایسه وردپرس با جوملا

در این مقاله از سری مقاله های سئو و طراحی سایت گروه وب شهر به بررسی و مقایسه وردپرس با جوملا به طور کامل خواهیم پرداخت.

سیستم های مدیریت محتوای متعددی در جهان وجود دارند که فقط تعدادی از آن ها محبوبیت پیدا کردند و مورد استفاده قرار می گیرند. مثل وردپرس، جوملا، دروپال، پرستاشاپ و…
طبق آماری که وجود دارد از بین تمامی اینها وردپرس و جوملا بیشترین استفاده را در بین جوامع دارند به همین علت تصمیم داریم امروز در مورد این دو سیستم مدیریت محتوا صحبت کنیم و به بررسی شباهت ها و تفاوت های هر یک بپردازیم و در واقع مقایساتی را انجام دهیم تا در نهایت شما یه عنوان کاربر دنیای وب راحت تر تصمیم بگیرید که وردپرس یا جوملا؟

*** در واقع می توان گفت شباهت های این دو سیستم بیشتر از تفاوت هایی است که دارند. پس چه چیزی باعث تفاوت بین آن ها می شود؟ چه عاملی باعث می شود که شما یکی از آن ها را انتخاب کنید؟ در ادامه ی مقاله به پاسخ این سوالات خواهید رسید…

جوملا و وردپرس دو مورد از بهترین سیستم های مدیریت محتوای تحت وب می باشند که دارای امکاناتی فراوانی برای طراحی و پیاده سازی سایت های اینترنتی هستند. وردپرس با توجه به قدمت و سادگی استفاده از آن محبوب ترین سیستم مدیریت محتوا به شمار می آید که امروزه در حدود ۲۵ درصد از سایت های طراحی شده با استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس طراحی شده اند. در مقابل جوملا به نسبت وردپرس قدمت کمتری دارد و تعداد سایت های کمتری با استفاده از جوملا طراحی شده اند. این دو سیستم مدیریت محتوا هر یک توسعه دهندگان و طرفداران خاص خود را دارند که هر یک از مزیت های سیستم مدیریت محتوای خود نسبت به دیگری می گوید.

محبوبیت این دو سیستم مدیریت محتوا به دلیل سادگی استفاده از آنها می باشد. این سیستم های مدیریت محتوا به طراحان وب این امکان را می دهند که سایت خود را به صورت دینامیک راه اندازی نمایند. حتی شرکت های بزرگی در طراحی سایت خود از این سیستم های مدیریت محتوا استفاده نمودند.

سیستم مدیریت محتوای وب سایت چیست؟
قبل از آنکه سراغ وردپرس و جوملا برویم, بهتر است برخی مطالب را توضیح دهیم. در صورتی که نمی دانید سیستم مدیریت محتوا چیست, مشکل است که درک نمایید مزیت ها و نقاط هر یک از سیستم ها چیست. سیستم مدیریت محتوا به نرم افزاری گفته می شود که اطلاعات سایت توسط آن مدیریت می شود. سیستم های مدیریت محتوا بسیاری وجود دارند که به صورت رایگان عرضه می شوند و جوملا و وردپرس از آن نوع هستند.

وردپرس چیست؟

وردپرس سیستم مدیریت محتوایی است که برپایه زبان برنامه نویسی php نوشته شده است و در حال حاضر برترین سیستم مدیریت محتوای دنیاست. این سی ام اس با توجه به محبوبیتی که دارد باعث شده تا اتفاقات فوق العاده حوبی در آن بیافتد و رضایت کاربران از این سیستم افزایش وحشتناکی داشته باشد. با توجه به این قضایا این سیستم در حال حاضر دارای بیش از هزاران قالب و افزونه است که باعث شده تا در زمینه طراحی وب سایت و سئو کاربران زیادی به آن جذب شوند. در حال حاضر حدود ۳۰۲۳ قالب در مخرن وردپرس موجود است. چنانچه در گوگل پلاس جستجو کنید ۱/۵ میلیون نتیجه به دست می آید البته تمامی نتایج در مورد قالب ها نیست اما بیشتر آن ها نتایجی در مورد قالب های وردپرسی است. قالب های رایگان و پرمیوم بسیار زیادی در وردپرس موجود است که برای یافتن آن ها در وردپرس فقط کافیست به بخش قالب ها رفته و در آن ها تم مورد نظر خود را جستجو کنید. شما می توانید قالب مورد نظر خود را به راحتی با یک دکمه ی بارگذاری نصب کنید و آن را راه اندازی نمایید.

برای اطلاعات بیشتر مقاله ” وردپرس چیست؟ ” را مطالعه کنید!

جوملا چیست؟

جوملا نیز سی ام اس دیگری نظیر وردپرس است که با همان زبان php برنامه نویسی شده است. البته دقت داشته باشید که هسته این سیستم ها با این زبان نوشته شده است ولی می توان زبان های بسیار زیاد دیگری را با آن مچ کرد. جوملا نیز دارای کاربران بسیار زیادی است که در حال حاضر از این سیستم استفاده می کنند. این سیستم نسبت به وردپرس بروزرسانی های بسیار کمتری داشته است. می توان گفت یکی از معایب این سیستم نسبت به وردپرس، سنگین بودن آن است. این سیستم نسبتاً از وردپرس سنگین تر است ولی وردپرس بسیار سبک تر می باشد. قالب های جوملا با قالب های وردپرس تفاوت ظریفی دارد و اگر سی ام اس کار باشید براحتی می توانید این سیستم ها را در ظاهرشان تشخیص دهید.

برای اطلاعات بیشتر مقاله ” جوملا چیست؟ ” را مطالعه کنید!

*** بهترین کار اینه که قسمت به قسمت به مقایسه این دو سیستم مدیریت محتوا محبوب و قدرتمند بپردازیم!

فرآیند نصب

نصب جوملا و وردپرس تقریباً مشابه است. این کار در سه مرحله انجام می‌شود: یک دیتابیس ایجاد کنید. آخرین نسخه‌ی CMS را دانلود کنید و روی فضای هاست‌تان از حالت فشرده (zip) خرج کنید و سپس در مرورگرتان آدرس سایت‌تان را وارد کنید و فرآیند نصب را تکمیل کنید.
مرحله‌ی سوم نصب برای وردپرس برای سادگی‌اش معروف است. نصب ۵ دقیقه‌ای عبارتی است که خود توسعه‌دهندگان وردپرس به کار می‌برند. کل اطلاعات لازم برای نصب وردپرس در یک صفحه از کاربر دریافت می‌شود و نصب انجام می‌گیرد. تنظیمات خاصی وجود ندارد و البته چیزی که نصب می‌شود نیز مشخصات کامل یک نصب پیش‌فرض را دارد.
فرآیند نصب جوملا نیز پیچیدگی خاصی ندارد. تنها تفاوت در این است که کارهای نصب را به جای این‌که در یک گام و در یک صفحه انجام دهید به شکل گویاتر و با توضیحات کامل‌تر گام به گام انجام می‌دهید. واقعاً در نصب هیچ کدام از این دو سایت‌ساز چیز گیج‌کننده‌ای وجود ندارد. با این حال باز هم نصب وردپرس ساده‌تر برگزار می‌شود و صاحب سایت را درگیر جزییات نمی‌کند.

پوسته ها و قالب ها

در هر دو سیستم مدیریت محتوا امکان تغییر ظاهر به کمک پوسته و قالب وجود دارد.
هر دو سیستم دارای قالب های متعدد رایگان و پرمیوم هستند. تا اینجا واقعا نمی توان گفت کدام سیستم برتر است زیرا با هر دوی آن ها می توان بهترین سایت ها را ایجاد کرد.

افزونه ها و پلاگین ها

هر دو سیستم افزونه ها و پلاگین های رایگان و پرمیوم بسیاری دارند که در وب موجود است که البته باید بگوییم تعداد افزونه های وردپرس بیشتر است اما متاسفانه تعداد افزونه هایی که بروز نمی شوند نیز زیاد است.
یافت افزونه های جوملا سخت تر و نیازمند زمان بیشتری نسبت به وردپرس می باشد. به طوری که برای نصب افزونه های وردپرس می توانید در داخل پنل ادمین آن ها را جستجو کرده و نصب کنید اما در جوملا باید در وب به دنبال افزونه ی مورد نظر باشید.
در وردپرس می توانیم کدهای افزونه را در ویرایشگر وردپرسی ویرایش کنیم ولی در جوملا در این زمینه محدودیت وجود دارد.

ابزارک ها و ماژول ها

بخش ساید بار در وبسایت در هر دو سیستم مدیریت محتوا با کمک ابزارک ها در وردپرس و ماژول ها در جوملا تکمیل می شود.

در سیستم وردپرس با درگ و دراپ کردن می توان هر ابزارک و امکانی را که مورد نظر است به هر قسمتی از سایت که امکان قرارگیری ابزارک در آن فراهم است، انتقال داد.در جوملا نیز همین ابزارک ها با عنوان ماژول موجودند و در لیستی قرار گرفته اند که برای انتخاب آن ها فقط باید حالت فعال و غیر فعال را انجام دهید. زمانی که شما آن ها را فعال می کنید و طبق خواسته ی خود سفارشی سازی را انجام می دهید، باید ماژول مورد نظر را انتخاب کرده و به صفحه ی ویرایشگر آن بروید که این کار خود مستلزم مدت زمان زیادی است.

سئو

هر دو سیستم برای موتورهای جستجو بهینه سازی شده اند و در صورتی که به درستی نصب و راه اندازی شوند مشکلی از نظر سئو و بهینه سازی نخواهند داشت. سیستم ساختار اطلاعات جوملا به صورت شاخه ای می باشد به این معنا که یک آیتم مربوط به یک دسته بندی در فلدر آن دسته بندی قرار می گیرد و آدرس مربوط به هر آیتم در جوملا آدرس فلدر دسته بندی به علاوه آدرس صفحه خواهد بود حال آنکه وردپرس برای صفحه بندی آدرس دهی خود دارای تنظیماتی می باشد که می توان مطابق میل آدرس دهی صفحات را تغییر داد. تنها تفاوت اصلی این دو سیستم مدیریت محتوا در آدرس دهی صفحات آن ها می باشد.

مقاله ” سئو سایت جوملایی ” را از دست ندهید!

امکانات جوملا و وردپرس امروزه با توجه به به روز رسانی های اخیر این دو سیستم مدیریت محتوا تا حد زیادی شبیه به هم می باشد و این دو سیستم مدیریت محتوا تفاوت چندانی در زمینه سئو و بهینه سازی سایت ندارد. تنها کافی است وب سایت زیر نظر متخصص سئو و بهینه سازی وب سایت و به درستی پیاده سازی گردد تا مشکلی از بابت اصول سئو در سایت وجود نداشته باشد. در حقیقیت مهم این نیست که سایت توسط کدام سیستم مدیریت محتوا پیاده سازی گردد. موردی که اهمیت دارد آن است که وب سایت به درستی و با کیفیت و با روش های درست و اصولی پیاده سازی گردد.

حتما بخوانید ” چند نکته برای بهینه سازی سئو وب سایت وردپرس ”

در صورتی که با یک وردپرس کار صحبت نمایید معمولا به شما اعلام می نماید وردپرس از جوملا بهتر است و در صورتی که با جوملا کار صحبت نمایید معمولا جوملا کار با شما اعلام می نمایید جوملا از وردپرس بهتر است.

رابط کاربری و تولید محتوا

برای ایجاد یک نوشته یا تولید محتوا دقیقا به بخش ویرایشگر سیستم های مدیریت محتوا احتیاج داریم. هر دو سیستم به گونه ی مخصوص به خود دارای این بخش هستند که با هم به بررسی آن ها می پردازیم.

وردپرس سیستم مدیریت محتوای عالی برای انتشار مطالب است.برای رفتن به نوشته ها به راحتی می توان وارد شد و همچنین می توان به راحتی مقالات را ویرایش کرد. همچنین به راحتی می توانید پیش نمایشی از نوشته ی خود را ملاحظه کنید.
در جوملا نیز تولید و افزودن نوشته کار ساده ای است و تقریبا می توان گفت همانند وردپرس می باشد با این تفاوت که پیش نمایش نوشته در آن به راحتی وردپرس نیست و قبل از انتشار نمی توان به خوبی پیش نویسی را مشاهده کرد.

امنیت و پایداری

هر دو سیستم وردپرس یا جوملا در امر بروز رسانی فعال و منظم هستند به گونه ای که باید به آن توجه شایانی صورت گیرد تا امنیت این سیستم ها تامین شود.

افزونه‌های جوملا ممکن است پلاگین یا کامپوننت باشند. پلاگین‌ها به هسته‌ی جوملا کاری ندارند. اما کامپوننت‌ها قابلیت‌های هسته‌ی جوملا را ارتقا می‌دهند و برای خودشان مینی اپلیکیشن‌های مستقلی هستند. در وردپرس این تمایز وجود ندارد. در نتیجه احتمال آن‌که کاربر ناوارد که مشغول آزمون و خطاست سایت وردپرسی خود را از کار بیندازد بسیر بیش‌تر از جوملا است. وردپرس در برابر بی‌ملاحظگی آسیب‌پذیرتر است.

اما از جنبه‌ی حفره‌های امنیتی در سال‌های گذشته حفره‌های زیادی در وردپرس کشف و مشکل آن‌ها به‌سرعت در به روزرسانی‌های بعدی رفع می‌گردید. یکی از مزایای وردپرس همین به‌روزرسانی‌های سریع‌تر است. وردپرس تنها ۲ سال قدیمی‌تر از جوملا است اما تعداد به‌روزرسانی‌های آن بیش از دو برابر است. این می‌تواند به معنی رسیدگی سریع‌تر به مشکلات باشد یا به معنی وجود مشکلات بیش‌تر که این به‌روزرسانی‌های متوالی را ناگزیر می‌سازد.

پیشنهاد ما به شما ” آموزش بهبود امنیت در وردپرس ”

به هر حال وردپرس پرکاربردترین CMS در جهان است و طبیعی است که بیش‌تر در معرض حملات هکرها قرار بگیرد و ضعف‌های آن سریع‌تر به چشم بیاید. به‌روزرسانی وردپرس و جوملا هر دو بسیار ساده است و با چند کلیک انجام می‌شود. به‌روزرسانی مرتب و استفاده از افزونه‌های مناسب برای افزایش امنیت می‌تواند در این زمینه بسیار کمک کند.

محبوبیت

حدود ۵۵ درصد بازار CMSها در دست وردپرس است. سهم جوملا از این بازار نزدیک به ۹ درصد است. به علاوه از کل وب‌سایت‌های موجود در اینترنت بیش از ۱۷ درصد با وردپرس ایجاد شده‌اند. سهم جوملا از کل وب‌سایت‌ها حدود ۲٫۷ درصد است. بنابراین بر حسب محبوبیت وردپرس با فاصله‌ی زیاد از جوملا پیش است. اگر از نظر شما محبوبیت نمی‌تواند بی‌جهت به دست آید و به رأی اعتماد اکثر کاربران اطمینان می‌کنید وردپرس در این مورد پیروز خواهد شد. از دلایل محبوبیت وردپرس سادگی کار با آن و استفاده از آن به عنوان اولین انتخاب برای وبلاگ‌نویسی است.

کدام سیستم مدیریت محتوا را انتخاب کنیم؟ وردپرس یا جوملا؟

انتخاب اینکه باید از چه سیستمی استفاده کنید بستگی به نوع نیازهای شما دارد. هر دو پلتفرم برای وبسایت های تجاری، وبلاگ های پیشرفته، و سایت های دارای نمونه کار و… مناسب هستند. اگر بخواهیم با توجه به توضیحات ارائه شده از آنها عملکرد را بررسی کنیم، عملکردی مشابه دارند اما در عمل این چنین نیست و تفاوت هایی با یکدیگر خواهند داشت.

جمع‌بندی

۱- تعداد سایت‌های وردپرسی چندین برابر جوملا است. با این حال بسیاری از سایت‌های وردپرسی در واقع وبلاگند. وردپرس در ابتدای راه خود یک سیستم وبلاگ‌نویسی بود که به تدریج به یک CMS تبدیل شده است. در بازار CMSها جوملا رتبه‌ی دوم را دارد و مناسب وب‌سایت‌های پیچیده‌تر است.

۲- فرآیند نصب هر دو سایت‌ساز ساده و مشابه است. در جوملا این فرآیند بدون آن‌که پیچیده شود به شکل گام به گام طراحی شده است. نصب وردپرس واقعاً سریع است.

۳- واسط کاربری وردپرس بسیار ساده است و پس از چند ساعت تمرین کاربر می‌تواند به‌راحتی به تولید محتوا بپردازد. جوملا امکانات بیش‌تر و البته واسط کاربری پیچیده‌تری دارد. تولید محتوا در وردپرس سریع اما بدون کمک انواع افزونه‌ها همراه با محدودیت است. جوملا آموزش بیش‌تر می‌خواهد و در عوض دست کاربر را در طراحی سایت و محتوا بیش‌تر باز می‌گذارد.

۴- ساختار افزونه‌های جوملا از لحاظ دست‌رس به هسته‌ی سیستم مراتب دارد. در نتیجه جوملا پایدار است. هر دو سیستم مرتب به‌روز می‌شوند و اعمال به‌روزرسانی به سادگی چند کلیک است. نسخه‌های جدید وردپرس در فواصل زمانی کم‌تر ارایه می‌شوند. به علت تعداد بسیار بیش‌تر سایت‌های وردپرسی هکرها بیش‌تر به این سیستم توجه دارند.

۵- برای هر دو سیستم انواع قالب‌ها برای تبدیل ظاهر سایت به شکل دل‌خواه وجود دارد. تعداد قالب‌های رایگان وردپرس به زبان فارسی بیش‌تر است. به علت تنوع بیش‌تر امکانات جوملا قالب‌های این CMS می‌توانند به‌کل کاربری سایت را مطابق نیاز مالک آن تغییر دهند.

۶- افزونه‌های بسیار زیادی برای هر دو سیستم موجود است. تعداد افزونه‌های وردپرس به زبان فارسی بسیار بیش‌تر است. تمام افزونه‌های وردپرس به هسته‌ی سیستم دست‌رس دارند. اما افزونه‌های جوملا مراتب دارند و تنها کامپوننت‌ها می‌توانند به هسته‌ی سیستم دست پیدا کنند. کامپوننت‌های جوملا و برخی افزونه‌های وردپرس توانایی‌هایی زیادی به وب‌سایت می‌دهند. گاهی کامپوننت‌ها خود تعدادی افزونه و ماژول را شامل می‌شوند. افزونه‌های وردپرسی تمرکز بیش‌تری بر وبلاگ‌ها دارند در حالی که افزونه‌های جوملا برای طراحی سایت‌های کامل مناسبند.

۷- هر دو سیستم به زبان فارسی ترجمه شده‌اند و به‌راحتی و به‌رایگان در دست‌رس کاربران ایرانی‌اند. افزونه‌ها و قالب‌های فارسی شده‌ی وردپرس بسیار بیش‌تر از جوملا است.

۸- هر دو سیستم امکانات و افزونه‌های خوبی برای سئو دارند. اما کار کردن با امکانات پیش‌فرض وردپرس تا حدودی ساده‌تر است. به علاوه گوگل سایت‌های وردپرسی در چشم گوگل ارج و قرب خاصی دارند.

۹- جامعه‌ی کاربری جوملا و فروم‌ها و مستندات مربوط به آن قوی‌تر از وردپرس است. به زبان فارسی چندین انجمن و وب‌سایت به جوملا و وردپرس اختصاص دارد.

پیشنهاد وب شهر

برخی نکاتی که می‌توان به عنوان پیش‌نهاد مطرح کرد:

  • برای وبلاگ‌نویسی و تولید محتوای سریع انتخاب سرراست وردپرس است.
  • برای سایت‌های خبری وردپرس و جوملا هر دو مناسبند.
  • برای سایت‌های تجاری و شرکتی جوملا انتخاب کامل‌تری است.
  • برای سایت‌های پیچیده‌تر معقول است که به سراغ جوملا بروید.
  • اگر یک سایت ساده می‌خواهید و قصد وقت گذاشتن زیاد برای مدیریت سایت‌تان ندارید انتخاب وردپرس منطقی است.
  • برای سایت‌های کوچک و متوسط وردپرس انتخاب خوبی است. برای سایت‌های متوسط و بزرگ جوملا انتخاب خوبی است. برای سایت‌های خیلی بزرگ شاید CMSها چندان مناسب نباشند.
  • اگر تنوع سایت و سازگاری سایت برایتان مهم است بهتر است وردپرس را انتخاب کنید.
  • برای سیستم‌های چندکاربره با سطوح دسترس مختلف و سایت‌های دارای گروه‌های کاربری مختلف جوملا انتخاب مناسب‌تری است.
  • برای فروش و معرفی محصولات وردپرس مناسب‌تر است.
  • اگر می‌خواهید برای مشتری‌تان یک سایت راه‌اندازی کنید که مدیریتش را خودش در دست بگیرد بهتر است برای مشتریانی که اطلاعات فنی زیادی ندارند به سراغ وردپرس بروید.
  • از لحاظ امنیت و پایداری سایت هر دو تقریبا در یک سطح قرار دارند.

 

اگر سوالی در زمینه آموزش سئو و طراحی سایت دارید می توانید آن را در قسمت دیدگاه با ما در میان بگذارید تا کارشناسان گروه طراحی سایت وب شهر در اولین فرصت به صورت دیدگاه یا ارائه مقاله به سوالات شما پاسخ دهند. همچنین، خوشحال می شویم که پیشنهادات و انتقادات خود را با ما در میان بگذارید تا بتوانیم با کمک شما پایگاهی ایده آل برای آموزش طراحی سایت و سئو ایجاد نماییم.


حمیدرضا عباسی هستم، کارشناس نرم افزار و دانشجوی کارشناسی ارشد تجارت الکترونیک، طراح و توسعه دهنده وب سایت و متخخص سئو، از سال ۹۰ به صورت حرفه ای شروع به فعالیت در زمینه طراحی وب سایت کردم و بسیار علاقه مند و مشتاق به استفاده از تکنولوژی های جدید و بروز در زمینه طراحی وب سایت و تجارت الکترونیک هستم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *