البـرز، فردیس، شهرک وحدت،
بلوار یخ، خیابان سوم غربی، پلاک ۸۰، طبقه ۱
۳۶۶۶۸۳۲۸ ۰۲۶
۵۶۶۶۸۳۲۸ ۰۹۳
info@web-city.ir
support@web-city.ir

مقایسه PHP و ASP.NET

مقایسه PHP و ASP.NET

در صورتی که قصد طراحی سایت داشته باشید ممکن است این سوال برای شما به وجود آید که بین زبان های برنامه نویسی تحت وب PHP و ASP.NET کدامیک انتخاب بهتری است. PHP و ASP.NET هر دو جزو رایج ترین زبان های برنامه نویسی تحت وب در ایران هستند که هر یک طرفداران و توسعه دهندگان مربوط به خود را دارد.

 

PHP

PHP مخفف کلمه PHP Hypertext Preprocessor است و یک نرم افزار یا بستر برنامه نویسی متن باز و رایگان است که در سال ۱۹۹۵ طراحی و ایجاد شد. یکی از نکات مهمی که در خصوص برنامه نویسی به زبان PHP وجود دارد این است که این زبان وابسته به هیچ Platform خاصی نیست و می توان آن را بر روی هر سیستمی عاملی اجرا و استفاده کرد. با استفاده از زبان PHP، شما می توانید سایت ها و پورتال های بزرگ سازمانی را با قدرت طراحی و برنامه نویسی کنید زیرا هزینه توسعه و همچنین هزینه های جانبی آن بسیار کمتر است. بسیاری از ابزارهای رایگان برای توسعه دهندگان این زبان برنامه نویسی بصورت رایگان در اینترنت وجود دارد که به برنامه نویسان PHP این امکان را می دهد که بتوانند براحتی با آنها برنامه بنویسند. PHP در نسخه های مختلفی به بازار عرضه شده است که در حال حاضر نسخه ۵ آن توسط توسعه دهندگان PHP مورد استفاده قرار می گیرد.

چه زمانی بهتر است از php استفاده کنیم؟

  • اگر پروژه ایی که میخواهید انجام دهید یک پروژه کوچک است و در مقیاس های بزرگ عملیاتی اجرائی نمیشود php گزینه خوبی می باشد.
  • اگر از اسکریپت های آماده و کدهای آماده برای پروژه خود استفاده می کنید php گزینه مناسبی است.
  • زمانی که سرور شما لینوکس است از php استفاده کنید.

 

ASP.NET

ASP مخفف عبارت Active Server Pages است و یکی از زبان های قدرتمند برای برنامه نویسی تحت وب برای شرکت مایکروسافت به حساب می آید ، این زبان برنامه نویسی در حال حاضر منسوخ شده و جای خود را به زبان اسکریپت نویسی ASP.NET داده است. صفحات وب ایجاد شده با ASP.net به گونه ای تالیف شده اند که در مقایسه با صفحات ASP کلاسیک از سرعت بالاتری برخوردار باشند. از جمله مزایای ASP.NET نسبت به ASP آن است که این زبان دارای پشتیبانی بهتر زبان، یک مجموعه بزرگ از کنترل های کاربر، قطعات مبتنی بر XML و تأیید یکپارچه هویت کاربر است. صفحات ASP.NET دارای پسوند aspx. می باشند و به طور معمول در VB (ویژوال بیسیک) یا C # (سی شارپ) نوشته می شود.

شما می توانید با #C یا #F یا زبان های برنامه نویسی دیگر دات نت ASP.NET بنویسید ، بیشتر شرکت های بزرگ برای نرم افزارهای تحت وب خود از این زبان برنامه نویسی استفاده می کنند. در این نرم افزار قابلیت های بسیار زیادی برای برنامه نویسی بصورت پیشفرض قرار گرفته اند که کار برنامه نویسی را برای برنامه نویسان بسیار راحت می کند. معمولا تعداد خط های کدی که باید برای یک برنامه به زبان ASP.NET نوشته بشود نسبت به محصولات مشابه کمی بیشتر است که همین دلیل می تواند تا حدودی باعث زمانگیر بودن کدنویسی در ASP.NET برای فعالیت های پیچیده شود. در صورتیکه تغییری در هر خط کد از این زبان برنامه نویسی انجام شود به ناچار کل برنامه بایستی مجددا کامپایل شود ، بنابراین زمان برنامه نویسی تا حدودی افزایش می یابد.وب سروری که با این زبان برنامه نویسی هماهنگ است صرفا وب سرور شرکت مایکروسافت که همان IIS است می باشد و معمولا به عنوان پایگاه داده نیز در این نوع زبان برنامه نویسی از Microsoft SQL Server استفاده می شود.

چه زمانی بهتر است از asp.net استفاده کنیم؟

  • اگر به دنبال توسعه ساختار و پشتیبانی سیستم در دراز مدت هستند و دید کوتاه مدت به پروژه ندارید از دات نت استفاده کنید.
  • اگر پروژه شما شامل انواع نقش های سیستمی و سطوح دستری مختلف و یک پورتال است از دات نت استفاده کنید.
  • اگر می خواهید از ساختارهای نوین برنامه نویسی مانند MVC استفاده کنید از دات نت استفاده کنید.
  • اگر می خواهید نرم افزار وب شما به صورت شی گرا تولید شود از دات نت استفاده کنید.

 

سرعت

یکی از دلایلی که برنامه نویسان php برای دفاع از آن مطرح می کنند سرعت آن است و میگویند که سرعت php از asp.net بیشتر است، در حالیکه آزمایشات انجام شده نتیجه کاملا متفاوت را نشان می دهند. از نظر منطقی نیز چنین چیزی امکان ندارد به این دلیل که کدهای خروجی asp.net در سمت سرور تفسیر نمی شوند و به صورت dll هستند و web server در زمان اجرای کدها هیچگونه زمانی برای تفسیر آنها نمی گذارد و با سریعترین زمان ممکن اجرا می شوند. لذا چنین حرفی هیچ پایه و اساس علمی ندارد.

 

 

هزینه ها

درست است که ASP.NET و IIS هر دو نرم افزارهایی رایگان هستند اما باید برای لایسنس ویندوز پول پرداخت کنید و از طرفی نرم افزار Visual Studio نیز نرم افزار ارزان قیمتی نیست محیط توسعه یا IDE مورد نیاز برای ASP.net یکی دیگر از هزینه هایی است که استفاده از این زبان برنامه نویسی وب بر دوش کاربران و توسعه دهندگان می گذارد. پشتیبانی زبان برنامه نویسی ASP.NET توسط وب سایت و مرجعی به نام MSDN انجام می شود که مخفف کلمه Microsoft Software Developer Network می باشد. پیشرفت ها و توسعه هایی که در این زبان برنامه نویسی انجام می شود توسط بازخوردها و تجاربی است که کاربران این محصول به وب سایت این شرکت اطلاع می دهند و همین موضوع باعث ارائه نسخه های جدیدتر این زبان برنامه نویسی با امکانات جدید می شود. ASP.NET تحت برند مایکروسافت است و این یعنی بسیاری از زبان ها یا Platform های دیگر را پشتیبانی نمی کند اما در این حین به شما امکانات بسیار ساده ای برای شروع برنامه نویسی می دهد ، ماژول های آماده و محیطی ساده و رابط کاربری آسان برنامه نویسی را برای کاربران لذت بخش می کند.

در سمت مقابل PHP یک زبان برنامه نویسی کاملا رایگان است و می تواند بر روی هاست لینکوس نیز اجرا شود و بر روی سیستم عامل ویندوز نیز قابل اجرا می باشد و بسیاری از IDE هایی که به صورت رایگان در اختیار عموم قرار داده می شوند قادر به پشتیبانی کدهای آن می باشند.

 

میزان سهولت یادگیری

در چالش میزان سهولت یادگیری بین دو زبان برنامه نویسی آنلاین PHP و ASP.net، PHP برنده است. از آنجایی که ASP.net معمولا به صورت C# (سی شارپ) نوشته می شود و کدها و سینتکس هایی مشابه C# دارد (سی شارپ مشابه با زبان C است) و از آنجایی که یادگیری زبان C# کار مشکلی است ونه تنها مبتدیان یادگیری برنامه نویسی بلکه افراد حرفه ای نیز در یادگیری آن دچار مشکل می شوند می توان گفت که یادگیری ASP.net با اختلاف زیادی از زبان PHP سخت تر است و یادگیری PHP به مراتب بسیار آسان تر می باشد.

 

پشتیبانی

دلیل آنکه PHP در مقایسه PHP و ASP.NET از شهرت و محبوبیت بیشتری در میان کاربران و برنامه نویسان برخوردار است و یکی از کاربردی ترین زبان های برنامه نویسی آنلاین می باشد، منابع بسیاری برای یادگیری و برای کمک گرفتن به منظور حل مشکلات در زمینه PHP وجود دارد زیرا برنامه نویسان بسیاری در سراسر دنیا در حال توسعه زبان برنامه نویسی PHP و ایجاد برنامه های کد باز بسیاری با استفاده از این زبان برنامه نویسی می باشند؛ اما در طرف مقابل به دلیل آنکه ASP.net از شهرت و محبوبیت کمتری برخوردار است و تعداد کسانی که با این زبان برنامه نویسی کار می کنند نسبت به تعداد کسانی که با PHP کار می کنند بسیار کمتر است و لذا منابع موجود در این زمینه نیز کمتر می باشد.

 

ابزارها و ویرایشگرها

اکثر برنامه نویسانی که به زبان PHP آشنایی دارند ترجیح می دهند که کدهای خود را در ویرایشگرهای متن مثل VIM و Notepad++ بنویسند به جای آنکه از یک IDE استفاده نمایند؛ اما اگر شما یک برنامه نویس PHP باشید و بخواهید که کدهای خود را در یک IDE بنویسید خواهید دید که در محیط های برنامه نویسی مختلفی همچون اکلیپس هم خواهید توانست کدهای خود را بنویسید و بسیاری محیط های برنامه نویسی PHP را پشتیبانی می کنند. با وجود آنکه ASP.net هم در بسیاری از IDE های مختلف قابل اجرا است و بسیاری IDE ها آن را پشتیبانی می کنند اما اکثر برنامه نویسانی که از این زبان برای کدنویسی های خود استفاده می نمایند ملزم به استفاده از ویژوال استودیو می باشند و با وجود آنکه ویژوال استودیو یکی از قوی ترین و بهترین IDE های موجود است اما به دلیل اینکه این IDE رایگان نمی باشد و کاربران برای استفاده از خدمات آن ملزم به پرداخت هزینه هایی می باشند، بسیاری از کاربران ترجیح می دهند که زبانی را انتخاب نمایند که ملزم به استفاده از ویژوال استودیو نباشند. با این حال باید به خاطر داشته باشیم که اگر بخواهیم از هزینه های استفاده از ویژوال استودیو صرف نظر نماییم هیچ IDE دیگری نمی تواند خدماتی که ویژوال استودیو ارائه می کند را به کاربر ارائه نماید.

 

در نهابت تمام قابلیت هایی که در ASP.net وجود دارد با همان قوت در PHP نیز وجود دارد و اگر شما با PHP آشنایی داشته باشید، دیگر نیازی به یادگیری ASP.net نخواهید داشت اما اگر با ASP.net آشنایی دارید ممکن است همچنان برخی ویژگی ها در PHP وجود داشته باشد که ASP.net آنها را نداشته باشد. اگر شما به تازگی شروع به یادگیری نموده اید، من به شما توصیه می کنم که PHP را یاد بگیرید


مجید احدی هستم‌، تولید کننده محتوا برای سایت، قبلا در زمینه تعمیرات موبایل و مدتی هم در زمینه دوربین های مداربسته فعالیت داشتم. در حال حاضر مدتی هست که به حوضه فناوری اطلاعات علاقه مند شدم در حال حاضر به عنوان تولید کننده محتوا و ویرایشگر سایت فعالیت می کنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *