کاهش فرار کاربران از وب سایت Bounce rate به واسطه طراحی

توسط مجید احدی
Bounce rate چیست ؟
لغت Bounce در زبان انگلیسی به معنی گزاف گویی و پس زدگی معنی می شود و Bounce rate را به طور لغوی می توان میزان پس زدگی نامید
Bounce rate مقیاسی است مناسب جهت بررسی میزان فعالیت کاربران در سایت . می توان دلایل عمده کاهش فعالیت کاربران در سایت را مواردی دانست که موجب آزار و هم چنین گیج شدن آن ها در وب سایت می شوند. عدم تمرکز کاربران در سایت می تواند در نتیجه استفاده بیش از حد از انیمیشن و هم چنین استفاده از رنگ های نا مناسب برای وب سایت باشد . عوامل آزار دهنده می توانند navigation ضعیف ، پیغام های خطای نامناسب و استفاده از فونت های نامناسب و ناخوانا باشند. برای سنجش میزان Bounce rate در وب سایت خود میتواند از ابزار رایگان گوگل – Google Analytics – استفاده نمائید .
در اینجا چند عامل کلی را که موجب کاهش Bounce rate می شود را بیان می کنیم :
۱- سرعت بارگزاری وب سایت
مطمئن شوید که وبسایت شما به سرعت بارگذاری می شود ، به وسیله ابزار Google pagespeed سرعت بارگذاری سایت را بررسی کنید.
حتما برای شما پیش آمده که وارد سایتی شوید و منتظر لود شدن صفحه باشید اما آنقدر این زمان کند عبور می کند که شما میلی ندارید آن صفحه را نگه دارید خوب باید بدانید با سرعت هایی پایینی که ما مشغول کار با آن هستیم واقعا در صبر و حوصله نمیگنجد که منتظر بمانید و در این حالت عده کمی صبوری میکنند و عده ایی دیگر سایت را ترک می کنند. باید میزبانی وب سایت خود را مورد بررسی قرار دهید و همچنین عکس ها و ویدئو ها را حدالمقدور به پایین ترین حجم ممکن برسانید.
۲- استفاده از user interface مناسب
اولین موردی که می تواند موجب آزار یک کاربر شود استفاده از user interface نا مناسب است . در بالاترین قسمت سایت navigation قرار می گیرد که طراحی آن باید به گونه ای باشد که استفاده از آن آسان بوده و مهم تر از همه واضح و روشن باشد.
هم چنین مطمئن شوید که navigation سایت ساده بوده و مبرا از هر گونه موارد غیر ضروری باشد. مکان و موقعیت عناصر اصلی سایت باید به گونه ای قابل پیش بینی باشد. به عنوان مثال box های جستجو ، navigation، لوگو ها و دکمه ها باید در جاهایی گذاشته شوند که کاربر انتظار دارد . فرم های نا مناسب اغلب نقش ویژه ای در افزایش خروج کاربران یا افزایش bounce rate در سایت دارند . فرم ها باید به گونه ای باشند که پر کردن آن ها سریع و آسان باشند . همچنین label آن ها باید واضح باشند و از رنگ هایی استفاده شود که کاربر را مشغول و سرگرم نماید . فرم های طولانی به چندین فرم کوتاه تر شکسته شوند و ترتیبی داده شود که کاربر بداند در کجای مسیر قرار گرفته است و چند مرحله دیگر باید طی کند تا کارش به پایان برسد.
۳- استفاده از عکس های با کیفیت و مرتبط با موضوع
وقتی کاربران عکس های عام و general را بر روی وب سایت می بینند تصور می کنند که وب سایت جعلی و غیر واقعی است . عکس های متناسب و زیبا سرمایه ایست بسیار معقول برای سایت . عکاس های خوبی را استخدام کنید تا از محصولاتتان ، موقعیتتان و … عکس بگیرند . مطمئن شوید عکس هایی را که انتخاب می کنید متناسب و مرتبط با موضوع باشند و موجب آزار کاربر نشوند . هم چنین عکس ها بهتر است رنگ هایی متناسب با رنگ بندی وب سایت داشته باشند .
۴- استفاده از رنگ های جالب و سرگرم کننده
گرافیک وبسایتتان را باید جوری طراحی کنید که در نگاه اول کاربر متوجه شود دقیقا به دنبال آن بوده است و با ورود به سایت این حالت باید در او ایجاد شود که آدرس را درست آمده است.
اگر خانمی به دنبال لوازم آرایشی بگردد و وارد سایتی مرتبط با موضوع شود اما به لحاظ بصری از رنگی صنعتی یا خنثی استفاده شده باشد قطعا حس خوشایندی را به خود نمی گیرد.
بهتر است برای theme از رنگ های زنده و جذاب استفاده نمایید . استفاده از رنگ های فوق العاده کم رنگ و روشن موجب آزار چشم کاربر و افزایش bounce rate می شود مگر اینکه موضوع سایت کودکان باشند .
انتخاب رنگ سایت باید متناسب با موضوع سایت باشد مثلا اگر موضوع وب سایت سلامتی است از رنگ های آبی و سبز استفاده نمایید . می توانید در انتخاب رنگ از رنگ محصولات یا لوگو ها یا عکس هایی که توسط کارفرمایان ارائه می شوند استفاده نمایید. یکی دیگر از مواردی که می تواند به شما در انتخاب رنگ کمک نماید چک کردن سایت رقبا است.
۵- استفاده از فونت های خوانا
متن های طولانی و خسته کننده عامل افزایش نرخ پرش است.
لذا قالب بندی مناسبی برای مقاله هایتان داشته باشید ، مثلا به صورتی نباشد که کاربر با یک متن طولانی و خسته کننده رو به رو شود ، متن را پاراگراف بندی کنید و از تیترها و بالت و شماره گذاری استفاده کنید و میان پاراگراف ها از تصاویر مناسب نیز استفاده کنید.
متن با خوانایی بالا ، سعی کنید متونی که در سایت قرار میدهید به پاراگراف های کوچک تقسیم کنید تا میزان خوانایی بالایی برای مخاطب داشته باشد و او بتواند با آن صفحه ارتباط برقرار کند.
مطمئن شوید که کاربران می توانند عناوین ، پاراگراف ها و لینک ها را به راحتی بخوانند . فونت های واضح و روشنی را انتخاب نمایید که به سرعت و به راحتی قابل خواندن باشند . هم چنین رنگ فونت باید با رنگ پس زمینه تضاد داشته باشد به عنوان مثال نباید فونت صورتی روی پس مینه قرمز گذاشته شود . سایز فونت ها هم باید به گونه ای قابل خواندن باشند . استفاده از فونت های دست نویس مثلا نستعلیق یا فونت هایی با سایز کوچک ، برای پاراگراف های طولانی به هیچ وجه ایده مناسبی نیست .
استفاده از رنگ ها و سایز های مناسب برای عناوین و پاراگراف ها باعث می شود که کاربر احساس راحتی نماید .فضای خالی و سفید بر روی خوانایی بسیار تاثیر گذار است . تو در تو بودن کاراکترها باعث سخت تشخیص دادن کاراکترها و لغات و در نتیجه زود خسته شدن کاربران می شود . فونت های استاندارد خالی از این گونه نواقص می باشند. فضای خالی میان خطوط به خصوص در پاراگراف های بزرگ بر روی خوانایی بسیار تاثیر گذار است .
۶- طراحی متناسب با نوع برند
رنگ ها ، لوگو ها ،فونت ها ، لینک ها ، دکمه ها ، input ها و پس زمینه ها و… همگی نمایش دهنده یک برند یا نام تجاری خواهند بود . تناسب استفاده از اجزاء با نام تجاری میتواند در کاهش Bounce rate تاثیر چشمگیری داشته باشد .
نمایش لوگو در تمامی صفحات و همچنین داشتن فرمت یکسان برای تمامی صفحات موجب تاکید بیشتر بر روی برند می شود. داشتن پهنای یکسان برای بخش محتوا و سایدبار ، همچنین رنگ و بافت یکسان برای تمامی صفحات و در نهایت داشتن هدر و footer یکسان در تمامی صفحات موجب کاهش bounce rate می شوند. هدر ها و footer ها نقش بزرگی در نمایش design یک سایت و جذب مشتری دارند . استفاده از رنگها و تصاویر سازمانی و همچنین المانهای یکپارچه در تمامی رسانه ها از یک نام تجاری موجب افزایش اعتماد برای یک نام تجاری خواهد شد .
۷- استفاده از feedback های واکنشی
عوامل قابل کلیک مثل دکمه ها و لینک ها باید به گونه ای طراحی شوند که کاربر متوجه قابل کلیک بودن آن ها بشود . علاوه بر عوامل قابل کلیک باید به کاربر دستورالعمل واضح و روشنی جهت پر کردن فرم ها یا کلیه فرایند های موجود در وب سایت داده شود تا کاربر بداند چه موقع کارش به پایان می رسد.
پیغام ها و توضیحات خطا در صورتی که به گونه ای مناسب طراحی نشوند خود می توانند عاملی مهم در افزایش bounce rate باشند . مثلا اگر در فرمی خطایی صورت گرفت پیغام خطا در همان قسمت input وارد شود و از نمایش پیغام خطا توسط pop up اجتناب شود .
اگر از پیغامی جهت راهنمایی یا دادن دستورالعمل به کاربران استفاده می کنید سعی کنید از جملات مثبت استفاده نمایید.
۸- کاربران را از خود فراری ندهید!
- برخی از وب سایت ها نه تنها کاربری را به خود جذب نمی کنند بلکه آن ها را بیش تر فراری می دهند.
- احساس رضایت کاربر از حضور در یک سایت مهم ترین چیزی است که هر مدیر وب سایتی به دنبال آن می گردد.
- هیچ چیز بدون رضایتمندی و حس خوشایند بازدیدکننده محقق نخواهد شد.
- وب سایتی هم که بازدید نداشته باشد در واقع فلج شده است و هیچ چیز نمی تواند جز کاربر آن را سر پا نگه دارد.
- همین کاربر محوری باعث شد تا پارامتر اساسی نرخ فرار از سایت bounce rate به عنوان بخشی از آمارهای حیاتی یک وب سایت معرفی شود.
صفحه اول وب سایت هنوز هم اهمیت دارد و شما باید از کاربردی بودن این صفحات به دو دلیل اطیمنان حاصل کنید:
صفحه اول وب سایت یکی از پر بازدید ترین صفحات وب سایت می باشد، زیرا باقی صفحات در لایه های دیگر وب سایت قرار دارند و اندکی از دسترس دور می باشند.
صفحه اول وب سایت یک صفحه ای است که می تواند جهت جستجویابی کاربران سایت را مشخص سازد، مخصوصا برای کاربران وب سایتی که در وهله اول وارد صفحات دیگر سایت (صفحات درونی) شدند و می خواهند بدانند که چگونه می توانند به بخش های دیگر وب سایت رجوع نمایند.
برای خیلی از وب سایت ها، این صفحات درونی و داخلی می تواند نتایج غیر متناسبی را به وجود آورد: افزایش احتمال ترک کاربران از وب سایت ها.
این میزان ترک کاربران از وب سایت ها به این ترتیب تعریف می شود: درصد بازدیدکنندگانی که به محض اینکه وارد وب سایت شدند، از سایت نیز خارج می شوند. این چنین بازدیدکنندگان همیشه از ورود به وب سایت پیشمان می شوند و هرگز دیگر صفحات را بازدید نخواهند کرد.
“بازدید کنندگان منحصر به فرد و غیر عادی” نباید جز اهداف وب سایت و تجارت ما باشند.
با توجه به میزان ترک کاربران از وب سایت ها، باید از این که بازدیدکنندگان منحصر به فرد و غیر عادی را ملاک موفقیت وب سایت مان قرار دهیم، جلوگیری به عمل آوریم. بازدیدکنندگان وب سایت که به سرعت از سایت خارج می شوند به عنوان بازدیدکنندگان منحصر به فرد و غیر عادی شناخته می شوند که ارزشی برای موفقیت وب سایت ندارند.
در مقابل، افرادی که وب سایت را ترک می کنند باید به عنوان یک آمار منفی ملاحضه شوند؛ زیرا وب سایت در جذب آن ها برای ماندن و مشاهده صفحات دیگر سایت با شکست مواجه شده است.
برای ارزیابی موفقیت وب سایت تان، شما باید تنها مشتریان واقعی و ماندگار سایت را حساب کنید که به طور مکرر به سایت شما باز می گردند. اگر وب سایت شما جزو وب سایت هایی است که مردم تنها یک بار آن را بازدید می کنند، می توانید روی این اندک قدرت جذب کردن وب سایت تان نیز حساب کنید، اما نمی توانید جز آمارهای مثبت آن ها را به حساب آورید.
اینکه تنها روی حساب کردن بازدیدکنندگان منحصر به فرد (که معنای آن را در بالا توضیح دادیم) تمرکز کنید، تنها موقعیت تجاری خود را تضعیف می کنید، زیرا وب سایت شما در جهت پیشبرد وب سایت و ارتقای طراحی سایت برای بازگردندان دوباره و دوباره مشتریان و هواخواهان سایت عمل نمی کند و روی مواردی تلاش و زمان خود را صرف می کند که هیچ ارزشی ندارد.
آنالیز میزان ترک کاربران از وب سایت توسط تقسیم بندی منبع رجوع این کاربران
مراجعه کنندگان کم ارزش و بی اهمیت وب سایت. برخی از کاربران نسبت به اهداف وب سایت از منابع بی اهمیت و بی ارزشی حاصل می شوند. شما باید انتظار این را داشته باشید که این افراد به سرعت از وب سایت شما خارج شوند، مخصوصا زمانی که حس کنجکاوی خود را ارضاء کردند و فهمیدند که این وب سایت درباره چه چیزهایی می باشد. این گونه افراد هیچ ارزشی برای وب سایت شما ندارند و نمی توانند خیلی برای شما کارآمد محسوب شوند؛ نگران نباشید این چنین مخاطبین در هر وب سایتی دیده می شوند و شمار آن ها آسمان خراش می باشد.
لینک های مستقیم از وب سایت های دیگر. این لینک ها در قالب متن ها و توصیه های مبهم و نامتناسبی در وب سایت ها نمایان می باشند: “شاید بخواهید این وب سایت را نیز بررسی کنید”. افرادی که روی این لینک ها کلیک می کنند، از این که وارد وب سایت شما می شوند هیچ هدف خاصی ندارند و ارزش ها آن ها بی شباهت به افرادی که در مورد اول توضیح داده ایم، نمی باشد.
مخاطبین موجود در مرورگرها. ممکن است این افراد از سئو سایت و بهینه سازی سایت یا از طریق لینک های پرداخت حاصل شده باشند، فرقی ندارد. زمانی که این افراد روی لینک شما کلیک می کنند، ممکن است موارد جالبی را در سایت شما ببیند و به سایت تان جذب شوند. اگر آن ها به سرعت وب سایت تان را ترک کنند، نشانه این است که وارد سایت اشتباهی شده اند و هدف آن ها با محتوای وب سایت شما مطابقت ندارد.
توجه کنید: توسط برخی از کلمات کلیدی سایت تان در مرورگرها در رتبه بالایی قرار گرفته اید، اما ممکن است اهداف کاربران با آن چه این کلمات کلیدی وب سایت شما بیان می کنند، مطابقت نداشته باشد. آشکار است، مردمی که به دنبال مواردی می باشند که در وب سایت شما وجود ندارد، سایت تان را ترک خواهند کرد. چون آن ها مشتریان واقعی شما نمی باشند، شما نباید نگران خارج شدن آن ها از سایت شوید و نباید میزان ترک کاربران از وب سایت خود را بر اساس این افراد حساب کنید.
مشتریان واقعی، افرادی هستند که به طور مکرر به وب سایت شما باز می گردند. به عبارت دیگر، شما از این هواخوان سایت خود انتظار دارید تا بسیار به وب سایت شما جذب شوند. این جذب شدن ممکن است در هر بازدید آن ها مشخص باشد. زمانی که مشتریان بارها و بارها به وب سایت شما باز می گردند، غیر طبیعی نیست که بعد از بازدید یک یا دو صفحه از وب سایت تان خارج شوند. به این ترتیب است که نباید این رویداد ها را جزو میزان ترک کاربران از وب سایت خود حساب کنید.
به عنوان مثال، زمانی که توسط خبرنامه سایت از وجود یک مقاله جدید به مشترکان ایمیل خود خبر دادم، حجم بسیاری از مشترکان برای بازدید به وب سایت رجوع کردند. در میان این بازدید کنندگان تنها ۱۰ درصد از آن ها به صفحات دیگر وب سایت نیز وارد شدند. این موضوع به این دلیل می باشد که ۹۰ درصد باقی مانده، از قبل مقاله های پیشین من را مطالعه کرده بودند و از آن ها آگاهی داشتند.
قسمت جستجو را در سایت اضافه کنید
به یاد داشته باشید که هر اطلاعات و یا محتوای وب سایت می تواند یک مسیر دستیابی به کاربران وب سایت محسوب شود.
کاربرها اغلب وقتی چیزی را که می خواهند بلافاصله پیدا نکنند ، آن را جستجو می کنند.
فراهم آورن کادر جستجوی خوب در کاهش نرخ پرش بسیار موثر است مثلا بتوانند بر اساس صفت در محصولات شما جستجو کنند.
جستجو میان وب سایت ها همیشه آسان بوده است. اما خیلی عالی می شود که کاربران در میان سیل وب سایت های فراوان و نامتناسب، همراه یک وب سایت بمانند. من توصیه می کنم که طراحان وب سایت در این زمینه دو قاعده زیر را به کار ببرند:
ابتدا، کاربران وب سایت را راضی کنید که وب سایت شما ارزش توجه کردن را دارد. همان طور که در بالا توضیح دادیم، این موضوع می تواند به وجود اطلاعات خوب و دسترسی ساده به آن ها، در طراحی سایت مربوط شود.
دوم، زمانی که کاربران به وب سایت وارد می شوند، باید به راحتی بتوانند به تمام محتوای وب سایت دسترسی داشته باشند. اگر این چنین باشد، از وب سایت خارج نمی شوند. این کاربران به این ترتیب همیشه همراه وب سایت می مانند.
افزایش میزان بازدید از وب سایت ها
بر اساس منابع رجوع بازدیدکنندگان به سایت، میزان ترک کاربران از وب سایت ممکن است کم و یا زیاد باشد. اما به جز بازدیدکنندگانی که از منابع بی ارزش و بی اهمیت حاصل شده اند، شما باید برای هر یک از ۳ منبع دیگر، با میزان بسیار کمی از خروج کاربران مواجه شوید.
در یکی از مطالعات ما درباره “بازگشت سود از سرمایه توسط طراحی وب سایت کاربردی”، یک وب سایت میزان ترک کاربران خود را تا ۳۰ درصد کاهش داد. اگر نتوانید همیشه حتی یک دهم میزان خروج کاربران از وب سایت خود را کاهش دهید، تغییرات ساده ای می تواند شما را به بهبود های چشمگیری در طراحی سایت تان برساند.
از همه مهتر این است که باید وب سایت خود را مورد تست و بررسی قرار دهید و در این تست ها باید از شرکت کنندگانی نیز کمک بگیرید. شما توسط این تست ها می توانید ارزش طراحی وب سایت خود را بالا ببرید و مانع خروج کاربران از سایت خود شوید.
هم چنین برای ترغیب کاربران سایت خود برای همراه ماندن در وب سایت، می توانید مراحل بعدی را برای آن ها در سایت مشخص کنید. در این زمینه به شما روش هایی را معرفی می کنیم:
- باید در ابتدای تمامی محتواهای تان، هدف اصلی خود را مشخص سازید. نباید انتظار داشته باشید تا تمامی کاربران تا انتهای محتوای سایت شما را خوانده و سپس متوجه هدف شما شوند.
- باید لینک ها را با توضیحات بیشتری در وب سایت خود قرار دهید. نباید به کاربران سایت خود بگویید “بیشتر بدانید”؛ باید به آن ها بگوید که بعد از کلیک کردن با چه مواردی رو به رو می شوند.
- می توانید از لینک های مرتبط دیگری نیز به کار بگیرید که می تواند نشانه هایی از وجود اطلاعات مهیج دیگری باشد که ممکن است نظر کاربران را جلب نماید. لینک ها به طور وسیعی می توانند جستجویابی کاربران را شکل دهند و آن ها را برای ماندن در وب سایت بیشتر تشویق کنند.
- زمانی که لینک های خروجی در تب دیگری باز شوند، بازدیدکنندگان را از وب سایت شما خارج نخواهند کرد- این امر باعث می شود تا صفحه وب سایت شما باز بماند و بازدیدکنندگان بیشتر در وب سایت شما باقی بمانند. توسط باز نمودن لینک خارجی در صفحه مجزای دیگر، توجه کاربران سایت را روی محتوای وب سایت خود معطوف نگاه دارید.
- مسیر طولی اطلاعات: کاربر در انتهای مطالب با لینکی برای مشاهده اطلاعات بیشتر مواجه می شود. این لینک ها باید در انتهای هر صفحه باشند، جایی که کاربران ترغیب به خواندن مطالب بیشتری می شوند.
- خیلی از آمارها نشان می دهد که خوانندگان سایت بعد از این که محتوای مورد نظر خود را در وب سایت یافتند، دکمه بازگشت را زده و از وب سایت خارج می شوند، این موضوع را با قرار دادن یک یا دو لینک دورنی در محتوای طراحی سایت و یا پست های وبلاگ تان حل نمایید.
ارتباط بین نرخ پرش و سئو :
نرخ پرش شما ، درصدی از تمامی کاربرانی است که به همان صفحه وارد شده و از همان صفحه خارج شده اند ، بدون آنکه حتی روی یک صفحه دیگر از وب سایت شما کلیک نمایند.
از لحاظ تئوری ، نرخ پرش فاکتور مهمی برای رتبه بندی است زیرا نشان دهنده میزان ارتباط صفحه فرود شما با عبارت مورد جستجوی کاربران است اما در عمل هنوز هم جای بحث وجود دارد.
به هر حال نرخ پرش چه فاکتوری برای رتبه بندی باشد و چه نباشد ، مطمئنا برای گوگل نشانه ای است از کیفیت محتوای وبسایت شما.
در نهایت اگر محصول و یا سرویسی را در وب سایت دارید که می تواند نیاز کاربران سایت تان را تامین نماید، باید به طور واضحی آن ها را مشخص کنید و در مسیر جستجوی آن ها قرار دهید. این موضوع بهتر از این می باشد که امیدوار باشید که کاربران به صفحه محصولات و سرویس های سایت تان رجوع خواهند کرد.
مطالب پیشنهادی

روش هایی جهت حفظ رتبه در موتورهای جستجو
25 مهر 1396