۱۵ اشتباه بزرگ در طراحی وب سایت ( قسمت دوم )

توسط مجید احدی
۱۵ مورد از اشتباهات در طراحی وب سایت
۱. استفاده نادرست از قالب
در طراحی سایت کسب و کارهای بزرگ گاهی اوقات از قالب استفاده میشود ولی نیاز به قالب در طراحی سایت کسب و کارهای کوچک هم دیده میشود. چنانچه از قالب در طراحی سایت خود استفاده کردید بهتر است از یک طراح برای سفارشی سازی آن برای برند خود کمک بگیرید.
مشکل مشترک بین وب سایت های ساخته شده با قالب های از پیش طراحی شده، ارتباط ظاهری ضعیف بین لوگو و دیگر بخش های سایت میباشد. ممکن است در لوگو رنگ هایی باشد که در هیچ جای دیگر سایت تکرار نشده باشد یا فونت هایی که با فونت های استفاده شده در سایت هماهنگ نیستند.
چنانچه قصد گسترش و معرفی برند خود را دارید حداقل تلاش کنید که این تناقض ها را در قالب خود از بین ببرید.
۲. استفاده از ظاهر پیش فرض بوت استرپ
یک خطای دیگر استفاده از ظاهر پیش فرض بوت استرپ در طراحی سایت شرکتتان میباشد. تمایز قائل شدن بین چندین وب سایت که طراحی یکسانی دارند کار راحتی نیست و همین به برند شما صدمه میزند.
یک نشانه که مشخص میکند سایت شما با بوت استرپ ساخته شده فونت آیکونی بوت سترپ (Font Awesome) میباشد. این فونت به دلیل داشتن کتابخانه ای جامع از انواع آیکون هایی که مورد استفاده قرار میگیرد بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
مسلماً خصوصیات برنامه شما چیزی فراتر و خاص تر از چند آیکون عمومی میباشد. پس چرا به دنبال پیدا کردن مجموعه آیکون های خاص تر برای سایت خود نیستید یا حتی میتوانید از یک گرافیست برای طراحی آیکون های مختص به خودتان استفاده کنید.
۳. استفاده از فریم ها در طراحی وب سایت
تقسیم بندی کردن یک صفحه سایت با استفاده از فریم ها برای کاربران سایت بسیار ابهام برانگیز و سردرگم کننده می باشد، زیرا فریم ها می توانند خلاف الگوهای ذهنی کاربران سایت عمل نمایند. تمامی اتفاقاتی که در اثر این موضوع می افتد این می باشد که شما نمی توانید صفحه اول را بوک مارک (نشانه گذاری) نمایید، عملکرد URL متوقف می شود و پرینت گرفتن صفحه با اشکال مواجهه می شود. حتی بدتر از این، پیش بینی عملکرد کاربران سایت بسیار سخت خواهد شد: چه کسی می داند که چه اطلاعاتی زمانی که یا در جایی که کاربران در طراحی سایت کلیک می کنند، پدیدار می شود؟
۴. طراحی های قدیمی
خواه ناخواه نحوه طراحی و ظاهر سایت ها با گذشته فرق کرده و دیگر سایت هایی که در گذشته طراحی میشد در این زمان مورد پسند نیستند. در واقع سایت هایی با گرادیان زیاد و سایه و افکت های زیاد و طراحی سنگین دیگر زیاد مورد پسند نیست و این نوع طراحی قدیمی میباشد. نوع طراحی که این روزهای بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد طراحی مسطح (flat design) است.
۵. استفاده بی هدف از تکنولوژی در طراحی سایت
سعی نکنید که کاربران سایت را با ادعای اینکه از آخرین تکنولوژی های طراحی وب سایت استفاده می کنید، به خود جذب نمایید. شاید از این راه بتوانید افراد اندکی را به سمت خود هدایت کنید، اما کاربران سایت واقعی و حقیقی، بیشتر به محتوای مفید موجود در وب سایت و توانایی شما برای ارائه سرویس دهی به مشتریان سایت توجه دارند. استفاده از تکنولوژی های روز دنیا بدون هدف و بدون کاربرد در طراحی سایت، تنها کاربران وب سایت را از شما دور می سازد: اگر سیستم آن ها هنگام بازدید از وب سایت شما دچار اخلال شود، مطمئن باشید که خیلی از این کاربران دوباره به وب سایت شما باز نمی گردند. اگر می خواهید حتما برخی از این تکنولوژی ها را در طراحی سایت خود به کار ببرید، بهتر است ابتدا تست نمایید که کدام یک از آن ها برای اهداف تجاری شما و برای مخاطبین سایت شما بسیار کاربردی و مفید بوده و می تواند جوابگوی نیاز مشتریان سایت تان باشد.
به طور مثال: اگر در طراحی سایت خود دارای محتواهای سه بعدی می باشید (مانند طراحی ساختمان، بازی های و شخصیت های سه بعدی و یا مواردی از قبیل) می توانید از VRML در طراحی سایت خود استفاده کنید، در غیر این صورت اگر وب سایت تان دارای محتواهای دو بعدی می باشد، هرگز از این مورد استفاده نکنید، زیرا سخت افزارها به سختی می توانند این موارد را در دسترس کاربران سایت قرار دهند.
۶. استفاده از متن های اسکرولی و یا انیمیشن های متحرک
هیچ گاه نباید در طراحی سایت از عواملی به کار ببرید که مدام در حال حرکت و جنبش می باشند. تصاویر محرک دارای تاثیر بسیاری بر قدرت بینایی کاربران سایت دارد. یک صفحه وب سایت نباید ماند میدان های شهر عمل کرده و از طریق تزئینات متحرک و خیره کننده بخواهد تا کاربران را به وب سایت جذب نماید: باید برای کاربران و مخاطبین سایت خود محیط و شرایطی آسوده و عاری از موارد آزار دهنده فراهم کنید تا با آرامش بیشتری به خواندن محتوای وب سایت تان بپردازند.
هم چنین استفاده از (عوامل چشمک زن) در طراحی سایت ها به هیچ وجه توصیه نمی شود.
۷. URL های پیچیده در طراحی سایت
اگر چه سیستم های آدرس دهی وب سایت ها مانند URL هرگز نباید در رابط های کاربری سایت ها نمایان شوند، اما ما این مورد را در خیلی از وب سایت ها مشاهده می نماییم و خیلی از کاربران را می بینیم که سعی در کشف URL صفحات دارند تا به ساختار اصلی وب سایت ها پی ببرند. کاربران این کار را انجام می دهند زیرا واهمه دارند که در قسمت جستجویابی و مکان اصلی وب سایت با مشکل مواجه شده و یا با محتواهای غیر اصلی رو به رو شوند. بنابراین، یک URL باید دارای دایرکتوری قابل خوانا و نام های فایل باشند که دقیقا ماهیت اصلی اطلاعات صفحه وب سایت را منعکس می سازند.
هم چنین کاربران گاهی اوقات نیاز به تایپ در URL دارند، از این رو سعی کنید ریسک غلط های تایپی را با استفاده از نام های کوتاه و کاراکترهای حداقل و بدون به کار بردن کاراکترهای ویژه ای مانند ~ ، کاهش دهید.
۸. صفحات بی نام و نشان در طراحی وب سایت
اطمینان حاصل کنید که تمامی صفحات دارای علایمی از وب سایت مربوطه و یا سایتی که به آن تعلق دارند، می باشند، زیرا ممکن است کاربران بدون این که به صفحه اول وب سایت تان وارد شوند، از راه های مختلفی با صفحات دیگر وب سایت تان رو به رو شوند. به همین دلیل، هر صفحه از وب سایت باید دارای لینکی به صفحه اول و یا HOME داشته باشد. از این رو کاربران نه تنها می دانند که وارد چه وب سایتی شده اند، بلکه با رجوع به صفحه اول سایت قادر هستند تا به ساختار اطلاعات این سایت بیشتر پی ببرند و به جستجویابی در وب سایت بپردازند.
۹. به کار بردن چندین عملیات اصلی در یک صفحه
هر صفحه از سایت باید تنها یک عملیات اصلی داشته باشد. در صورتی که یک عملیات مشخص قرار ندهید کاربران دچار سردرگمی میشوند و ممکن است به همین دلیل سایت شما را ترک کنند.
سعی کنید عملیات های اصلی را در هر صفحه به حداقل برسانید. تصمیم گیری و انجام عملیات را برای کاربران خود ساده نمایید که بدن نیاز به زمان زیادی برای فکر کردن عملیات مورد نظر را انجام دهند. چنانچه عملیات مورد نظرتان عملیات ثبت نام باشد یا هر عملیات دیگری سعی کنید آن را با استفاده از گرافیک طوری مشخص کنید که کاربر به راحتی تشخیص دهد و دیگر آپشن های موجود در صفحه را با تأکید کمتر و ملایم تر قرار دهید.
۱۰. صفحات طولانی و دارای اسکرول در طراحی سایت
تنها ۱۰ درصد از کاربران وب سایت در میان اطلاعاتی که در صفحه وب سایت نمایان می باشند، اسکرول می کنند. تمامی محتواهای ضروری و گزینه های جستجویابی باید در قسمت اول صفحات سایت وجود داشته باشد.
مطالعات اخیر نشان داده است که کاربران امروزه بیشتر از گذشته تمایل دارند تا به اسکرول کردن در وب سایت بپردازند. اما من باز هم توصیه می کنم که استفاده از اسکرول را در صفحات جستجویابی خود به حداقل برسانید، اما این مورد یک قانون نمی باشد.
۱۱. تناقض و نا هماهنگی
نام تجاری یا برند شما باید به صورت کامل هماهنگ و سازگار باشد. هر جایی که حضور پیدا میکنید چه در شبکه های اجتماعی چه در تبلیغات فیس بوک یا چه به صورت آفلاین، مشتریانتان باید بتوانند فوراً برند شما را تشخیص دهند.
ولی قبل از همه اینها ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که وب سایتتان به طور تناقضی ندارد و سازگار و هماهنگ است.
آیا رنگ لولگوی شما با رنگ های استفاده شده در سایت هماهنگ است؟ آیا از سایه یا shade یکسان در همه جا استفاده کرده اید یا فقط چیزی شبیه به آن را به کار برده اید ؟ معمولاً با مرتب کردن و بررسی فایل های CSS و حذف کردن کدهای غیرضروری مشکل تناقض و ناسازگاری حل میشود.
۱۲. عدم پشتیبانی برای جستجویابی در طراحی وب سایت
فرض نکنید که کاربران مانند شما می دانند که باید در وب سایت چگونه عمل کنند. آنها همیشه با یافتن اطلاعات مشکل دارند، از این رو آن ها در انواع مختلف بخش های وب سایت برای جستجویابی بیشتر، نیاز به پشتیبانی و کمک دارند. طراحی سایت خود را با درک درستی از ساختارهای اطلاعاتی آغاز نمایید و باید این درک را نیز برای کاربران سایت خود نیز فراهم سازید. می توانید یک نقشه وب سایت تهیه کنید و به کاربران خود اجازه دهید تا بدانند که باید در کجا کلیک کنند و به کدام بخش از طراحی سایت هدایت شوند. هم چنین، شما نیاز به یک ساختار جستجو در طراحی وب سایت خود دارید، زیرا حتی بهترین پشتیبانی ها هم هرگز پایان و محدودیتی ندارند.
۱۳. استفاده از رنگ های نا متعارف و غیر استاندارد برای لینک ها
لینک ها موجود در صفحات وب سایت که هنوز توسط کاربران سایت خوانده نشده اند، به رنگ آبی می باشند؛ لینک هایی هم که از قبل خوانده شده اند به رنگ بنفش و یا قرمز نمایان می شوند. نباید به جز این رنگ ها در طراحی سایت خود به استفاده از رنگ های دیگری بپردازید، زیرا درک آن ها برای خیلی از کاربران سخت می شود. رنگ ها گفته شده در بیشتر وب سایت ها یکسان می باشد و تبدیل به یک استاندارد شده اند. پایداری، کلید اصلی برای آموزش دادن به کاربران سایت می باشد که هر رنگ برای لینک ها، چه معنی می دهد.
۱۴. اطلاعات منسوخ و قدیمی در طراحی وب سایت
بودجه ای را به این امر اختصاص دهید تا نظارت کننده وب سایتی را به عنوان اعضای تیم طراحی وب سایت خود به کار بگیرید. شما نیاز به افرادی دارید تا به طور مکرر به موارد پایه و و اصلی وب سایت تان نظارت داشته باشند. اما خیلی از وب سایت ها به جای این که روی نظارت کردن محتواهای خود دقت داشته باشند، تنها به اضافه کردن محتواهای جدید تمرکز دارند. در عمل، نظارت کردن محتواها، ارزان ترین راه بهبود محتوای وب سایت تان می باشد. زیرا خیلی از صفحات قدیمی هم چنان با محتواهای حاضر مربوط می باشند و باید به صفحات جدید نیز لینک گذاری شوند. البته، برخی از صفحات سایت بهتر است قبل از این که تاریخ انقضای شان سر برسد، کاملا از سرور حذف شوند.
۱۵. بارگیری کند صفحات وب سایت
این اشتباه را در مورد آخر قرار دادیم، زیرا خیلی از مردم از قبل در این باره مواردی را شنیده اند: حتی وب سایت هایی که دارای کاربران پیشرفته می باشند (کاربرانی که به اینترنت پر سرعت دسترسی دارند)، باز هم برای شان ضروری است که به زمان بارگیری صفحات سایت خود فکر کنند اما این مورد هیچ ارتباطی به کم اهمیت بودن این اشتباه نسبت به اشتباهات دیگر ندارد. دستورالعمل های کاربردی بودن طراحی سایت سنتی ۱۰ ثانیه را به عنوان ماکزیمم زمان پاسخگویی وب سایت قبل از این که مشتری پشیمان شود، معقول اعلام نمودند. در وب سایت ها این روزها صبر مردم بسیار کمتر شده است و بنایراین تحقیقات اثبات می کند که بارگیری صفحات باید کمتر از ۱۰ ثانیه بارگیری شود.
مطالب پیشنهادی

روش هایی جهت حفظ رتبه در موتورهای جستجو
25 مهر 1396