بررسی تاثیر تجربه کاربری بر سئو

توسط حمیدرضا عباسی
در این مقاله از سری مقاله های سئو در گروه طراحی سایت وب شهر به بررسی تاثیر تجربه کاربری بر سئو و روش های بهبود آن ها خواهیم پرداخت.
تجربه کاربری (User Experience)
تجربه کاربری (UX) از جمله مفاهیمی است که تعریفی گسترده ای دارد و اگر از چندنفر بخواهید آن را برای شما توضیح دهند، هر کدام تعریفی متفاوت ارائه خواهند داد. ولی به طور کلی طراحی تجربه کاربری (UX) به معنای:
*** طراحی موثر همه ی جنبه های تجربه کاربر در هنگام استفاده از محصول یا خدمات است.
اهمیت UX در سئو
دو عامل مهم در موفقیت طراحی سایت بحث سئو و تجربه ی کاربری است. سئو یا بهینه سازی سایت به مجموعه عملکردهایی گفته می شود که شما بتوانید سایت خود را در رتبه های بالاتر موتورهای جستجو قرار دهید اما تجربه ی کاربری User Experience روشی است که باعث می شود کاربران در سایت شما بیشتر بمانند و تجربه ی خوشایندی از آن کسب کنند. به همین سبب برای این که یک سایت هم مورد پسند کاربران و هم مناسب موتورهای جستجو باشد یک سری تضادها و تشابه هایی بین ux و seo به وجود می آید که می توان گفت همراه داشتن هر دوی آن ها کاری دشوار و اساسی است. این جاست که اهمیت ux در سئو و این که چقدر تجربه ی کاربری در سئو سایت می تواند موثر باشد ، مشخص می شود.
**** تجربه خوب کاربر در سایت باعث افزایش نرخ تبدیل میشود، و اما نادیده گرفتن آن مشکلات بزرگی را برای شما به بار خواهد آورد. در ادامه با ارائه نکات شما را در بهبود تجربه کاربری وب سایتتان یاری خواهیم کرد.
*** فاکتور های رتبه دهی گوگل همواره تغییر می کنند و این موضوع که گوگل آن ها را رسما بیان نمی کند، جای زیادی برای شک و ابهام برای سئو کاران باقی می گذارد.
امروز قراره براتون از تاثیر تجربه کاربری یا UX در رتبه بندی گوگل در جستجو ها پرده برداری کنیم. اگر سئو برایتان مهم باشد مطمئنا این خبر جدید برایتان نکته ای کلیدی خواهد بود.
چرا که فاکتور های جدیدی که در امتیاز دهی گوگل پیدا می شوند، تا مدت کوتاهی بعد از پیدا شدنشان، تاثیر فوق العاده زیادی دارند و معمولا سایت هایی که زودتر از بقیه از آن ها بهره می برند، جهش بسیار خوبی در رتبه آنها در جستجو های گوگل مشاهده می شود. مطمئنا با در نظر نگرفتن این موضوع، ترافیک زیادی را از دست خواهید داد. پس توصیه می کنم این مقاله را با دقت تا انتها بخوانید و هرچه سریعتر به آن عمل کنید.
مثال زنده از تاثیر یک فاکتور جدید و بسیار قوی در رتبه بندی جستجو های گوگل: تجربه کاربری یا UX
در این مقاله این فاکتور جدید رتبه دهی گوگل به نام تجربه کاربری یا همان UX را برایتان معرفی می کنم و سه روش برای استفاده مناسب از این عامل را شرح می دهم. همچنین یک مثال واقعی از تاثیر این عامل را به شما نشان می دهم و مطمئنم که شگفت زده خواهید شد !
مدتی پیش، Backlinko یک پست درباره اینکه چگونه بک لینک های با کیفیت را بدون پست داشته باشیم منتشر کرد. این پست هم مانند هر پست دیگری برای یک کلمه کلیدی بهینه سازی شد: High Quality Backlinks
با توجه به لینک های قوی و مناسبی که به این پست اشاره دارند، به سرعت به صفحه اصلی وارد شد. اما اینجاست که چیز عجیبی دیده شد.
این پست همچنین برای کلمه کلیدی How to get High در صفحه اول گوگل قرار دارد ! احتمالا منظور این عبارت را می دانید و اینکه How to get High هیچ ارتباطی با High Quality Backlinks ندارد.
اما سوال اینجاست که چرا گوگل این پست را برای عبارت دوم رتبه خوبی داده است؟ به این دلیل است که این کلمه کلیدی هم در محتوای پست وجود دارد. اما اینجاست که به نتیجه جالبی برخوردیم.
افرادی که کلمه کلیدی How to get High را جستجو کرده اند و وارد این پست شده اند، به سرعت متوجه شده اند که این پست ارتباطی با موضوع جستجوی آن ها ندارد و صفحه را سریعا ترک کرده اند.
گوگل متوجه شد که افرادی که این کلمه کلیدی را جستجو می کنند، از این سایت خیلی خوششان نمی آید و در نتیجه… ظرف چند روز، این صفحه در کلمه کلیدی اشتباهی، به رتبه ۳۳ نتایج جستجو انداخته شد. اما صبر کنید ! رتبه این پست در کلمه کلیدی High Quality Backlink که موضوع اصلی پست است، تغییری نکرد. چرا؟
*** چون افرادی که بک لینک های با کیفیت را جستجو کرده اند، مثل چسب به این پست چسبیده اند و آن را تا انتها مطالعه کرده اند و به سرعت کلید بازگشت را نزده اند.
مقاله ” بک لینک سازی اصولی ” را حتما مطالعه کنید!
تاثیر تجربه کاربری یا همان User Experience در سئو
به طور خلاصه چیزی که تا به اینجا متوجه آن شده ایم این است که هرچند داشتن بک لینک، کماکان حرف اول را در رتبه بندی گوگل و عوامل موثر بر سئو می زند، مشخص است که تجربه کاربران ( User Experience ) هم تاثیر بسیار زیادی در نتایج موتور های جستجو دارد.
یعنی هربار که کاربری از نتایج جستجوی گوگل وارد سایت شما می شود، هر قدر که زمان بیشتری در آن باقی بماند یعنی سایت شما محتوای بهتری داشته و کاربر را راضی کرده است که برای آن وقت صرف کند. و برعکس.
حالا سوال اینجاست که چگونه افراد را برای مدت بیشتری در سایت خود نگه داریم تا گوگل را متقاعد کنیم که سایت ما برای آن کلمه کلیدی انتخاب مناسبی است و جستجوگرها از آن راضی هستند؟
حالا قرار است که سه روش عملی را با هم مرور کنیم تا بدانیم چگونه به بهترین شکل از سیگنال های تجربه کاربری در سئو استفاده کنیم.
توضیح کافیست. چگونه از این روش استفاده کنیم و تجربه کاربری سایت خود را خیلی راحت بالا ببریم؟
روش اول
استفاده از کلماتی است که زمان خواندن افراد را کوتاه می کند. یک بحث روان شناسی وجود دارد که می گوید افراد خیلی مایل به خواندن مطالب بیش از حد طولانی نیستند. حالا چطور یک مطلب قوی و مناسب را بنویسیم و خواننده را مجاب کنیم که تا انتها آن را بخواند؟ پاسخ استفاده از کلمات برنده است. یعنی کلماتی که بخشی از متن را می برند و به جان آن یک عبارت کوتاه را جایگزین می کنند.
یک مثال خیلی شفاف:
فرض کنید که شما یک متن خیلی طولانی درباره نحوه ایجاد بک لینک نوشته اید. این متن ممکن است که ۲۰۰۰ کلمه داشته باشد. واقعا چه کسی در قرن ۲۱ حوصله خواندن این متن طولانی را دارد؟
حال فرض کنید در مقطعی از متن که توضیحات زیادی را داده اید، بعد از آن همه توضیح کامل و بسیار خوب و البته خسته کننده، این بخش را قرار دهید:
*** کلام آخر: داشتن بک لینک قوی نیاز به خرج مبالغ زیاد ندارد و فقط کافی است کیفیت آن ها را با استفاده از ابزار در دسترس بسنجید.
*** خواننده: چی؟ یعنی واقعا این سایت می گه که با استفاده از چه ابزاری میشه کیفیت بک لینک ها رو به شکل درست و حسابی سنجید؟
این کار دو مزیت دارد. یکی اینکه خواننده سایت ممکن است آن بخش طولانی را که حالا صد برابر برایش جذاب تر است ( چون جواب یک سوال مهم در ذهنش را دارد ) بخواند. دومی این است که کاربر همچنین به خواندن ادامه مطلب جذب می شود.
عبارات دیگری که همچنین می توانید از آن ها استفاده کنید اینها هستند.
- و این هم راهکار
- اما نکته اینجاست
- اما داستان چیست؟
- بسیار خوب. حالا چطور می توان از این روش استفاده کرد؟
- بهترین قسمت آن چیست؟
- چرا این موضوع مهم است؟
- به هیچ وجه اینطور نیست !
- تا به حال اشتباه فکر می کردید !
*** حالا که از عبارات برنده استفاده کردید، وارد بخش دوم کار می شویم.
روش دوم
*** بگذارید با یک سوال ساده شروع کنم. کدام یک از دو متن زیر را در نگاه اول برای خواندن انتخاب می کنید؟
محتوای خلاصه و متن خوب برای تجربه کاربری در سئو
احتمالا سمت چپی را. چون متن در حالت کلی به چند بخش تقسیم شده و این کار با استفاده از تگ های Heading انجام شده. قدرت H1, H2, H3 و حتی H4 را دست کم نگیرید. اینها هرچند در خود بالا آوردن سایت تاثیر به سزایی ندارند اما در بهبود تجربه کاربری که تاثیر فوق العاده ای در سئو دارد، بی نظیر عمل می کنند.
اما یک نکته ریز در استفاده از Heading ها وجود دارد و آن هم وجود کلمات جلب توجه کننده در آنهاست. کلماتی مانند بهترین، کوتاه، خیلی راحت، قدرتمند و سریع گزینه های ایده آلی هستند.
در این باره مقاله ” نحوه تولید محتوا مناسب ” را حتما بخوانید!
و اما روش سوم که بهترین روش است
استفاده از فرمول APP. داستان این است. وقتی کسی از گوگل وارد سایت شما می شود، شما فقط چند ثانیه وقت دارید تا اون را مجاب به خواندن مطالب سایتتان کنید. در واقع Brian Dean موسس Backlinko معتقد است که شما تنها ۲ ثانیه وقت دارید. نه ۵ ثانیه، نه ۱۰ ثانیه. فقط ۲ !
اگر بتوانید در این زمان کوتاه بازدیدکننده را با مطلبی خیلی خوب و خواندنی، پیشنهادی شگفت انگیز و وسوسه کننده و چیزهایی شبیه به این جذب کنید، شما برنده هستید.
اما این کار را چگونه می توان انجام داد؟
*** جواب در استفاده از فرمول APP است. این فرمول برای این ساخته شده که بتواند بازدیدکننده را برای مدت بیشتری در سایت شما نگه دارد.
APP مخفف سه کلمه است. Agree ، Promise و Preview.
حالا می خواهم این سه عبارت را برایتان موشکافی کنم و مطمئن شوم تا راهی قطعی برای نگه داشتن بازدید کننده از سایت در صفحه تان دارید.
اولین بخش Agree است.
جلب موافقت و نظر بازدید کننده
معنی این کلمه در انگلیسی “موافقت کردن” است. یعنی اینکه اولین چیزی که بازدید کننده در سایت شما با آن روبرو می شود, عبارتی باشد که با آن موافق باشد. در واقع باید بازدید کننده مطمئن شود که این صفحه مشکل او را می داند. وگرنه چطور آن صفحه وب می تواند راه حلی برای حل مشکل ارائه دهد؟
وقتی کسی ببیند که شما مشکل او را متوجه هستید و راه حلی برای آن دارید، احتمال خیلی بیشتری دارد که باقی بماند. عامل اصلی بالا بودن تجربه کاربری و اهمیت اصلی آن در سئو این است که خواننده بتواند با مطلب ارتباط مفیدی برقرار کند و به خواندن آن علاقه نشان دهد.
به قسمت اول همین پست برگردید. می بینید که ما بحث را با یک جمله که تقریبا همه با آن موافق هستند شروع کرده ایم. این موضوع باعث می شود که افرادی که وارد این صفحه می شوند، بخواهند بدانند ما چگونه قرار است که مشکل به روز رسانی های الگوریتم گوگل را حل کنیم.
هرچند ما این کار را نخواهیم کرد و فقط گوشه ای از کار را روشن کرده ایم!
حالا نوبت این است که Promise دهیم.
قول دادن به مشتری
یعنی به خواننده قول دهیم که قرار است دنیای او را بهتر کنیم. بعد از اینکه به او اطمینان دادیم که متوجه مشکلش هستیم، باید قول بدهیم که برایش راه حل مناسبی هم داریم.
ممکن است قبل از شروع به خواندن این جمله، به بالای صفحه رفته باشید و قولی که در این پست به خواننده داده شده را پیدا کرده باشید. اگر نرفته اید زود بروید و برگردید تا به ادامه بحث بپردازیم
*** ما قول دادیم که یک فاکتور جدید را رونمایی کنیم و پیرامون آن توضیحاتی بدهیم. آن هم تاثیر تجربه کاربری در سئو است ! 😉
مرحله سوم، Preview
متن کوتاه و نتیجه گیری سریع
نباید خواننده را با صدها کلمه در حسرت دانستن یک نمای خیلی مختصر و کلی از موضوع مورد بحث نگه داریم. خیلی کوتاه و مختصر باید یک دید کلی به خواننده بدهیم تا بداند که این پست ارزش خواندن را دارد !
اهمیت ux در سئو UX و SEO
بسیاری از کارشناسان سئو معتقد هستند که در آینده ای نه چندان دور بحث seo به سمت ux بودن پیش می رود و دیگر این ترفندها و الگوریتم ها پاسخ گوی مناسبی برای کسب رتبه ی بهتر در موتورهای جستجو نیستند. بنابراین با توجه به اهمیت تجربه ی کاربری در سئو باید هر چه سریع تر سایت های خود را بر اساس نیاز و تجربه کاربری طراحی نماییم تا ترافیک سایت خود را از دست ندهیم.
Ux سایت را بر اساس تجربه ی کاربری و احساسات و نیازهای آن ها طراحی می کند تا کاربران بتوانند تعاملات بیشتری با سایت برقرار نمایند و در هربار استفاده تجربه ی رضایت بخشی کسب کنند. حال فرض کنید سایتی کاملا مطابق با روش های تجربه ی کاربری طراحی شده باشد اما استانداردهای سئو را رعایت نکرده است، در این صورت موتورهای جستجو آن را در رتبه های بالای نتایج جستجو قرار نمی دهند بنابراین ممکن است این سایت هیچ وقت برای کاربران شناخته نشود و حتی اگر کاربری نیز وارد این سایت گردد از آن جایی که سایت بهینه و سریع نیست به زودی از آن خارج می شود.
پس اگر سایتی مناسب کاربران بوده اما بر خلاف قوانین و استانداردهای موتورهای جستجو باشد، در این صورت با کاهش نرخ تبدیل رو به رو شده که اصلا برای سئو سایت خوب نیست. به این دلیل که یکی از فاکتورهایی که سئو بررسی می کند، میزان ماندگاری کاربران در سایت و بررسی دلایل خروج آن ها است.
حال برعکس این قضیه را تصور کنید، که سئو سایت بالا بوده اما مطابق با تجربه های کاربری طراحی نشده است. در این صورت با این که سایت در بالاترین نتایج جستجو قرار گرفته است اما کاربر در هنگام ورود به این سایت بر اساس انتظاراتی که دارد با یک گرافیک نامناسبی مواجه شده و دیگر نمی تواند با سایت ارتباط مناسبی برقرار نماید، در این صورت سایت برای او جذاب نبوده و آن را ترک می کند. پس به این ترتیب نرخ تبدیل کاهش یافته و کم کم سایت رتبه و اعتبار خود را در موتورهای جستجو از دست می دهد.
۶ نکته مهم در طراحی تجربه کاربری سایت (Web UX)
موارد مختلفی بر روی تجربه کاربر در هنگام استفاده از یک سایت اثر می گذارد و امروزه بهبود تجربه کاربری به امر مهمی در طراحی سایت تبدیل شده است. گوگل نیز در چند سال اخیر به کیفیت تجربه کاربری سایت ها اهمیت بیشتری داده و رتبه سایت هایی را که تجربه بهتری به کاربران خود ارائه می دهند را در صفحه نتایج جستجو ارتقا می دهد. در واقع تجربه کاربری سایت هم اکنون فاکتور مهمی در سئو (بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو) محسوب می شود. در ادامه به ۶ نکته مهم برای بهبود تجربه کاربری سایت ها اشاره شده است:
۱- اهمیت محتوا در تجربه کاربری سایت
محتوای سایت به مجموعه مطالبی گفته می شود که موجب اطلاع بازدیدکننده از حوزه ی فعالیت، محصولات، خدمات و … آن سایت می شود. محتوای سایت فرمت های مختلفی مانند: متن، عکس، صوت، ویدیو، فایل PDF و … دارد که هر کدام کاربرد مختص خود را دارند. پس از سال ۲۰۱۱ و با آپدیت الگوریتم های موتور جستجوی گوگل، تولید محتوای با کیفیت برای سایت اهمیت زیادی پیدا کرد و بازاریابی محتوایی در اینترنت به سرعت رشد کرد. سایت ها برای جذب کاربران و ایجاد تعامل با آن ها نیاز به تولید محتوای با کیفیت دارند، اینگونه با ایجاد ارزش برای مخاطبان خود فرآیند فروش محصولات و خدماتشان را نیز ساده تر می کنند.
آموزش نحوه تولید محتوا صحیح : تولید و تغییر محتوا
۲- تاثیر لحن یا شیوه بیان مطالب در تجربه کاربری سایت
داشتن لحن یا شیوه بیان یکسان در ارائه محتوا و پیام به مخاطبان سایت، اهمیت زیادی داشته و رعایت پیوستگی لحن در سراسر محتوای سایت امری ضروری است. استفاده از لحن مناسب ارتباط مستقیمی با نوع مخاطبان هدف سایت دارد، برای مثال اینکه اکثر مخاطبان سایت را نوجوانان محصل تشکیل می دهند یا مدیران شرکت ها، به کلی بر روی لحن و شیوه بیان مطالب تاثیر می گذارد.
۳- کاربرد پذیری سایت
کاربرد پذیری یک سایت به طور ساده به معنای آن است که:
کاربر بتواند بدون مشکلی فعالیت مورد نظر خود را در سایت انجام دهد
کاربرد پذیری با تجربه کاربری (UX) تفاوت داشته و به گونه ای زیر مجموعه آن است. طراحی تجربه کاربری (UX) مفهوم کلی تری بوده و یک سایت زمانی می تواند تجربه کاربری خوبی داشته باشد که برای کاربر خود کاربرد پذیر نیز باشد.
۴- تاثیر برندینگ در تجربه کاربری سایت
هر سایتی به بازدیدکنندگان خود احساس خاصی را منتقل می کند. این احساس در واقع همان جز اصلی برندینگ سایت در فضای آنلاین است. اینکه کاربر با ورود به سایت و مشاهده صفحات مختلف آن چه احساسی را تجربه می کند، احساساتی مانند: سرعت، سادگی، کیفیت، زیبایی هنری، تجمل و … همگی بر روی برندینگ سایت تاثیر می گذارند. اگر سایتی برندسازی اینترنتی مناسبی داشته باشد، کاربران آن را به خاطر خواهند سپرد و در آینده دوباره از آن بازدید می کنند و احتمال اینکه مشتری محصولات و خدمات آن سایت شوند نیز افزایش می یابد.
راجع به ” دیجیتال برندینگ ” بیشتر بدانید!
۵- اهمیت عکس و ویدیو در تجربه کاربری سایت
محتوای تصویری سایت از جمله عکس، ویدیو، انیمیشن و … در کمک به فهم مطالب و هدف سایت توسط کاربران بسیار موثر می باشد. رعایت کیفیت و استانداردهای گرافیکی در محتوای تصویری سایت از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده که متاسفانه بسیاری از صاحبان سایت ها زمان کافی را به آن اختصاص نمی دهند. محتوای تصویری نسبت به محتوای متنی، تاثیر و نفوذ بیشتری بر ذهن کاربر داشته و در نتیجه گیری وی از اینکه آیا سایتی تجربه و حس خوبی را به او ارائه داده یا نه، به شدت موثر است.
۶- لزوم طراحی صحیح فرآیندهای سایت
طراحی فرآیندهای یک سایت شامل بخش های مختلفی بوده و با توجه به موضوع آن سایت متفاوت می باشد. برای مثال کاربر در یک سایت فروشگاه اینترنتی باید چه مراحلی را طی کند تا کالای مورد نیاز خود را خریداری کند، یا یک فرد در سایت دانلود نرم افزار باید از چندین صفحه عبور کند تا نهایتا به لینک اصلی دانلود برسد. طراحی ساده و استاندارد فرآیندهای سایت نقش مهمی را در رضایت کاربران ایفا کرده و اگر به درستی طراحی نشود، موجب منصرف شدن درصد زیادی از کاربران از تکمیل فرآیند و به طور مثال انصراف از خرید خواهد شد.
برای یادگیری بهتر مقاله ” موفقیت در طراحی سایت ” را مطالعه کنید!
*** رعایت ۶ نکته ذکر شده در بالا می تواند در بهبود کیفیت تجربه کاربری سایت ها تاثیر مثبتی بگذارد و فرآیند تبدیل بازدیدکنندگان سایت به مشتریان بالقوه و تبدیل مشتریان بالقوه به خریداران نهایی را تسهیل نماید.
نتیجه نهایی
- این احساس کاربر هست که موجب میشه کاربران در داخل سایت شما مدت زمان بیشتری وجود داشته باشند و این احساسات شامل چه چیزى میشود ؟
- چقدر سایت شما موجب می شود که کاربر رضایت داشته باشد؟
- چقدر سایت شما موجب می شود که کاربر به نتایج خود برسد؟
- چقدر سایت شما روی بینایی و سلیقه شخص تاثیر گذاشته؟
- و…
***** همه این جواب ها به طراحی ux ختم می شود
حرف آخر
نکاتی که در سئوی داخلی سایت برای موتور جست و جو اهمیت دارد مانند : نرخ پرش , زمان ماندگاری کاربر در سایت , سرعت سایت , لینکسازی داخلی و … همه با ایجاد یک تجربه کاری خوب برای کاربر قابل کسب است و اگر بتوانید برای بازدیدکنندگان ورودی سایت خود یک تجربه کاربری بی نقص ایجاد کنید میتوانید خیلی زود در نتایج جست و جو به جایگاه مناسبی برسید و اینگونه کسب نتایج که بصورت طبیعی انجام میشود ماندگاری طولانی خواهد داشت و به راحتی رتبه کسب شده از دست نخواهد رفت مگر اینکه کارهایی بر خلاف قوانین گوگل انجام دهید.
اگر سوالی در زمینه آموزش سئو و طراحی سایت دارید می توانید آن را در قسمت دیدگاه با ما در میان بگذارید تا کارشناسان گروه طراحی سایت وب شهر در اولین فرصت به صورت دیدگاه یا ارائه مقاله به سوالات شما پاسخ دهند. همچنین، خوشحال می شویم که پیشنهادات و انتقادات خود را با ما در میان بگذارید تا بتوانیم با کمک شما پایگاهی ایده آل برای آموزش طراحی سایت و سئو ایجاد نماییم.
مطالب پیشنهادی

روش هایی جهت حفظ رتبه در موتورهای جستجو
25 مهر 1396